Саопштење УДРУЖЕЊА произвођача млека

Аутор: Gdjakovic
410 посета

УДРУЖЕЊЕ произвођача млека Србије се огласило саопштењем, којим су истакли да је тренутна ситуација неупоредиво боља у односу на претходни период захваљујући акцијама државе која је повећала откупну цену млека.

– Поред раста готово свих трошкова који су значајно пореметили наше пословање у последњих 10-12 месеци, па чак у једном тренутку довели у питање и сам опстанак фарми, садашње стање је неупоредиво боље од периода који је иза нас. Ситуација последњих 4-5 месеци изгледа битно другачије него што је то било у пређашњем периоду. Помак у стабилизацији се почео дешавати од краја другог квартала и почетка трећег квартала прошле године, а од октобра/новембра прошле године стање се озбиљно побољшало, јер се откупна цена сировог млека драматично увећала – пише у саопштењу УПМС.

О ценама млека читајте овде 

Они кажу да је паралелно са увећањем откупне цене сировог млека, и држава подизала премију за сирово млеко, и то са 7, на 10, па на 15 динара.

– То је свакако помогло да се данас налазимо у позицији која нашу производњу чини одрживом. Истовремено смо свесни чињенице да се испред нас налази период који је изнимно важан, а односи се на период припреме за сетву када наши трошкови озбиљно расту. Верујемо да ће откупљивачи, као и држава задржати откупне цене, премије/подстицаје и у наредном периоду, јер би нас умањењем било које од категорија веома брзо довело до позиције у којој смо недавно били и у коју више не можемо да се враћамо уколико желимо да обезбедимо стабилно снабдевање сировим млеком наших грађана и наше земље – истичу из Удружења произвођача млека Србије.

Извор:

https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1210520/situacija-neuporedivo-bolja-nego-sto-bila-proizvodjaci-mleka-zadovoljni-nakon-sto-drzava-povecala-otkupnu-cenu

Srodni tekstovi

4 коментари

Jovan 2. март 2023. - 19:55

Koja drzava je povecala cenu mleka,da se selim sa kravama tamo,posto je nama smanjena cena mleka od juce na 55 dinara,sa velikom verovatnocom i da ce jos ici za 5 dinara dole,molim vas da prosvetlite mene ovako glupog i zbunjenog,unapred hvala?!

Одговори
Veran 3. март 2023. - 08:30

Koji je pametnjaković ? Koje dao ovakvu izjavu (ime) ?

Одговори
Neko ko muze krave 3. март 2023. - 18:35

Ime i prezime ovoga što daje ovakve izjave.Cene otkupa mleka padaju na svakih 15 dana ,a pri tom kasne sa isplatama od 7 do 10 dana.Možda ne živimo u istoj državi.

Одговори
Новосађанин 8. март 2023. - 21:06

Повуците сво млеко на месец дана, направите пуномасне сиреве за извоз, па да видиш глодаре српског сточарства како ће да реагују…можда повећају увоз млека у праху из Пољске, па да видимо како ће Имлек монопол то да објасни

Одговори

Оставите коментар