Сад и званично: Oсновне животне намирнице остају под контролом државе

Аутор: draganadpetrovic
386 посета

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница у циљу даље заштите тржишта.

Реч је о следећим намирницама: шећеп кристал у паковању од једног килограма, брашно тип Т- 400 глатко у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, свињско месо – бут и УXТ млеко са 2,8% млечне масти у паковању од једног литра, наводи се у саопштењу Владе.

Уредбом, која ће се примењивати у трајању од 90 дана, ограничавају се произвођачке цене и цене у трговини на велико и мало наведених намирница, тако да не прелазе ниво цена тих производа на дан 15. новембра 2021. године.

На седници је усвојен Програм управљања отпадом у Републици Србији за период 2022–2031. године, којим се утврђују стратешки циљеви у овој области, омогућава смањење штетног утицаја на животну средину и климатске промене и омогућава остваривање предуслова за коришћење отпада у циркуларној економији.

Програмом је у наредном периоду предвиђено и усвајање Акционога плана за период од 2022. до 2024. године.

У оквиру преговора за приступање Европској унији, Србија је кроз Поглавље 27 започела процес успостављања система управљања отпадом и његовог прилагођавања регулативи Европске уније.

Илустрација: Цене брашна, шећера, уља,млека остају на нивоу 15. новембра 2021./Фото: Pixabay

Имајући у виду то да је финансијска подршка туристичкој привреди у протеклом периоду имала позитивне ефекте на развој и унапређење српског туризма, усвојена је Уредба о условима и начину доделе коришћења кредитних средстава за подстицање квалитета туристичке понуде.

Средства су намењена за пројекте физичких и лица и привредних друштава у овој области, а који се односе на изградњу, уређење и реконструкцију хотелских и других смештајних капацитета, ресторана и објеката спортско-рекреативног и забавног садржаја, рестаурацију руралних објеката и њихово претварање у туристичке капацитете, унапређење маркетинга, као и изградњу туристичке инфраструктуре. Квалификовање пројеката вршиће Фонд за развој Републике Србије.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о утврђивању Програма финансирања пројеката од јавног интереса које реализују удружења са територија изразито недовољно развијених општина (јединица локалне самоуправе из четврте групе) у 2022. години.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3566687/vlada-srbije-produzila-ogranicenje-cena-osnovnih-zivotnih-namirnica

Srodni tekstovi

Оставите коментар