Русија по други пут открила препакивање јабука из Пољске и забранила извоз!

Аутор: dzonioff
228 посета

Разлог за увођење ове мере јесте што је компанија из Бијељине препакивала, према наводима руске стране, јабуке пореклом из Пољске и извозила их у Русију. Пошиљку јабука пратио је фитосанитарни сертификат који је издао фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске сматра да је пропуст код извоза јабука из БиХ у Русију нанео велику штету домаћим произвођачима, а ресорни министар Стево Мирјанић тражи од надлежних инспекцијских и других органа да покрену поступак и санкционишу одговорне у овом случају.
– Министарство осуђује поступак појединих актера у овом послу и истиче да је случај нанео велику штету домаћим произвођачима, као и угледу Републике Српске код руске фитосанитарне инспекције – саопштено је јуче из ресорног министарства.

У саопштењу се подсећа да је у прошлој години Фитосанитарна инспекција Републике Српске издала око 1.200 фитосанитарних сертификата за пошиљке воћа и поврћа, које су извезене на руско тржиште.

– Нисмо имали случајева да је пошиљка враћена, што је најбољи доказ да је фитосанитарни надзор у Републици Српској ефикасан – наведено је у саопштењу.

Министарство тога тражи од надлежних органа и институција да изврше контроле у делу својих надлежности и утврде одговорност свих актера, те делују на такав начин, како се овакви случајеви више не би могли поновити.

Извори:

СРНА

https://www.blic.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар