Робне резерве мењају кукуруз за јунад и свиње

Аутор: Gdjakovic
156 посета
Републичка дирекција за робне резерве објавила је јавни позив за прикупљање писмених захтева за размену до 30.000 тона меркантилног кукуруза из ове и прошле године за товну стоку – свиње и јунад.
Робне резерве ће размењивати 14,62 килограма кукуруза за килограм свиња са фарме, односно 19,71 килограма меркантилног кукуруза за килограм товне јунади.

Паритети су утврђени на основу коштања килограма меркантилног кукуруза од 18. јануара на Продуктној берзи у Новом Саду по цени од 18,81 динар са ПДВ-ом и ценом килограма товних свиња од 275 динара са ПДВ-ом, односно товне јунади од 370,70 динара са порезом на додату вредност.

Рок за понуде 8. март

У размени могу учестовати правна лица, земорадничке задруге и предузетници, односно произвођачи регистровани у Агенцији за привредне регистре са ширфом претежне делатносит 01.42 – узгој говеда и бивола и 01.46 – узгој свиња. Газдинства морају бити уписана у Централну базу, коју води Управа за ветерину по Правилнику о регистрацији, односно одобравању објекта за узгој, држање и промет животиња.


Услов за размену ове стоке је да квалитет товних свиња у свему одговара одредбама Правилника о квалитету закланих свиња и категоризацији свињског меса телесне масе 95-110 килограма, а квалитет товне јунади поклапа у потпуности са одредбама Правилникa о квалитету говеда и оваца за клање и тов телесне масе 450-550 килограма сименталске расе

По произвођачу, максимално се може добити 1.000 тона кукуруза у складу са количином товне сотке.

Кукуруз ће фармери моћи преузети чим доставе средства обезбеђења на паритету утоварено у возило товљача из силоса овлашћеног складиштара.  Рок испоруке товних свиња је шест месеци, односно девет до 12 месеци за товну јунад од дана преузимања меркантилног кукуруза на паритету утоварено у возило произвођача са фарми.

З. Делић

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

Оставите коментар