Рибарство велики потенцијал општине Петровац на Млави

Аутор: dzonioff
447 посета

Сваке године се у свету произведе близу 52,5 милиона тона рибе, у вредности која прелази 100 милијарди долара са тенденцијом раста. Стручњаци из области рибарства изнели су своје мишљење да би рибњаци „водене њиве“ могли прехранити велики број људи у свету, близу 800 милиона људи. Потрошња рибе у свету износи у просеку 17,1 килограм по глави становника. Европски просек је 21,4 килограма по глави становника, а у Србији просечна потрошња рибе износи 7 килограма по глави становника, што је мали просек у односу на Европу и свет.

Србија је међу последњим земљама по конзумирању рибе. Риба се највише конзумира средом и петаком, на славама када су у посним данима и у времену великих постова.

Општина Петровац на Млави је подручје разноврсних природних ресурса, које је богато бројним изворима чисте воде. Потенцијал за узгој рибе у општини Петровац на Млави постоји, али је мало искоришћен. У општини најзаступљенија је производња калифорнијске пастрмке.

Млавски крај може бити веома препознатљив када је у питању узгој рибе. Уз реку Млаву налази се рибњак са рестораном, на коме се одвија производња калифорнијске пастрмке породице Маринкић. У непосредној близини пролази регионални пут Петровац на Млави Жагубица- Бор, а рибњак са рестораном породице Маринкић је од Петровца на Млави удаљен 18,1 км. Ово је прави пример, како се на једном месту може произвести и потом пласирати кроз ресторан и локалном становништву. Разговарали смо са Рајком Маринкић о производњи и пласману пастрмке на локалном тржишту. Маринкићи су одабрали повољан положај за рибњак и ресторан, како би било доступно купцима и гостима који се крећу регионалним путем Петровац на Млави-Жагубица-Бор, тако и гостима који посећују манастир Горњак и лепоте Млавског краја.

„Пре него што смо кренули са узгојем калифорнијске пастрмке одлучили смо да изградимо рибњак не великог капацитета близу реке Млава, са годишњим изловом од једног вагона. Са узгојем пастрмке почели смо 2010. године и уз наш рибњак смо отворили ресторан. Трудимо се да обезбедимо идеалне услове за узгој рибе, а то доприноси константна температура воде која износи 9 0Ц“, објашњава нам Рајко Маринкић.

„Посла има пуно и доста је захтеван, потребно је да се на рибњаку буде 24 часа. Све што се произведе од пастрмке пласирамо у нашем ресторану и осталим ресторанима, као и локалном становништву за време постова, највише за Божићни и Васкршњи пост“, закључује Рајко Маринкић.

АгроБизнис магазин

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл gdjakovic@yahoo.com. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар