Рекордно висока цена прасића у Срему

Аутор: draganadpetrovic
530 посета

Цена прасића у Срему достигла је 450 динара по килограму што је највиша икад забележена од када Систем тржишних информација пољопривреде Србије (СТИПС) прати кретања понуде и тражње на домаћим сточним пијацама, објављено је на њиховом сајту.

– У кланицама на подручју сремског региона ово је била доминантна откупна цена прасића тежине од 16 до 25 килограма – пише у последњем извештају Института за примену науке у пољопривреди.

Истовремено, поскупљује и јунад на домаћем тржишту, док из Европске уније стиже упозорење да је у многим земљама све скупље и традиционално јефтиније пилеће месо. У протеклих годину дана цена пилетине на нивоу земаља ЕУ виша је у просеку за 31 одсто. Медији преносе да одгајивачи живине годинама нису мењали цене упозоравајући на нелојалну конкуренцију и ниске, дампиншке цене увозног меса у трговинским ланцима. Али од почетка украјинске кризе и проблема с птичјим грипом ни на европском тржишту нема више јефтине пилетине и ћуретине.

Илустрација: Нема више јефтине ни пилетине/ ФОТО: Pixabay

Двогодишња криза на тржишту хране узима данак и у сточарству, мада аналитичари праве ефекте очекују тек с јесени.

– Овакво стање на тржишту било је очекивано. У једном тренутку биле су актуелне цене брашна, уља, шећера, а мислим да ће сточарство и производи анималног порекла тек доћи на ред – рекао је за „Политику” Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије.

Нагласио је да је рекордна цена прасића у сремском округу директна последица несташице у Европи и Србији.

Због поскупљења импута фармери размишљају да ли уопште да улазе у тов што, како сматра, може изазвати велике поремећаје. Он апелује да је потребно максимално очувати овај сектор, у смислу подршке и разумевања потребе узгајивача.

– Реч је о основним животним намирницама. Да ли ћемо имати довољно пиринча не знам колико је релевантно. Цена свињског бута јесте заштићена од новембра прошле године, али је питање колико то даје очекиване ефекте. Дошли смо до ситуације да су друге, мање вредне категорије свињског меса скупље него бут – напоменуо је наш саговорник.

Илустрација: Цена јунетине тек ће доћи на ред

Нада се да ће са туристичком сезоном кренути извоз јунетине, док ће стање на тржишту пилећег меса ускоро вероватно бити неизвесно и код нас.

– И у Србији је највреднија категорија пилетине – пилећи филе – већ поскупео. Живинари у интензивном узгоју искључиво користе концентровану храну, а у та хранива улази кукуруз, сунцокретова и сојина сачма што су три најскупља импута. Да не причамо о енергији, транспорту… Раст цена је реалан јер је производња драстично поскупела – нагласио је Ненад Будимовић.

Произвођачке цене у сектору пољопривреде и рибарства у марту ове године су у односу на исти прошлогодишњи месец повећане за 24,3 одсто, објавио је јуче Републички завод за статистику.

Када је реч о групама производа, највећи утицај на раст цена забележен је код жита – 35,6 одсто и стоке и живине – 26,5 процената.

Мартовске цене произвођача производа пољопривреде и рибарства су у односу на фебруарске у просеку повећане за осам одсто, при чему су највише поскупела жита – 12,6 одсто и стока и живина – 11 процената.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/507193/U-Sremu-rekordno-visoka-cena-prasica

Srodni tekstovi

Оставите коментар