Рекордна цена пшенице, Британци у паници

Аутор: draganadpetrovic
460 посета

ЕКОНОМИСТИ предвиђају да би тренутна ситуација у Украјини могла довести до највеће несташице пшенице у историји.

  • Криза у Украјини ће изазвати огроман шок у снабдевању пшеницом и ништа се не може учинити краткорочно да се то спречи, наводи ScottIrwinUI, а цитира Блумберг.
    Цена пшенице на терминском трговању у САД скочила је на 14-годишњи максимум услед невиђене тражње увозника који настоје да обезбеде снабдевање након затварања лука у Украјини и прекида испорука из Русије.
    Украјина и Русија учествују са око 29 посто у укупном светском извозу пшенице, пише Ројтерс.

Цена пшенице на Чикашкој берзи износи 11,34 долара за бушел (27,2 килограма) и виша је за 40 посто него на почетку ове године.Рат у Украјини прети глобалним залихама хлебног зрна, јер се смањују залихе великих извозника као што су Сједињене Државе и Европска унија, поткопавајући њихову способност да интервенишу у временима кризе.

Илустрација: Цена пшенице расте, залихе се смањују/ ФОТО: Pixabay

Залихе великих извозника пшенице – ЕУ, Русије, САД, Канаде, Украјине, Аргентине, Аустралије и Казахстана – пашће на деветогодишњи минимум од 57 милиона тона до краја сезоне 2021/22, према процени Међународне агенције за жита (IGC).

Они сада учествују са само једном петином у глобалним залихама, што је у односу на процењену светску потрошњу од 781 милион тона, довољно да се свет храни само 27 дана.

Такође постоји забринутост да би актуелна криза могла да спречи пољопривреднике у Русији и Украјини да посеју житарице овог пролећа, што би додатно извршило притисак на глобално снабдевање.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/globus/cena-psenice-dostigla-najvisi-nivo-u-poslednjih-14-godina_1319462.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар