Резултати сајма у Москви: Повећава се извоз српских производа у Русију

Аутор: draganadpetrovic
496 посета

„Jеданаест фирми, 12 нових уговора, и осам милиона евра извоза нових производа jе договорено“, рекао jе за директор Представништва ПKС у Mоскви Деjан Делић сумирајући наступ српских фирми на сајму прехране у Москви. Шеф српске дипломатије Никола Селаковић посетио је данас Национални павиљон Србије на Сајму прехрамбене индустрије Продекспо у Москви и са представницима излагача, 11 српских компанија, разговарао о пословању на руском тржишту. Ове компаније извозе више од 50 милиона долара на захтевно руско тржиште што је за свако поштовање, али велике су могућности да се тај извоз повећа, рекао је Селаковић који борави у дводневној званичној посети Русији. Фирме из Србије, током Саjма скопиле су нове послове у вредности од осам милиона евра.Селаковић је похвалио активности Привредне коморе Србије која, како је истакао, помаже компанијама да у тешким временима пандемије у Русији нађу озбиљне партнере, закључе нове послове, остваре профит и повећају извоз. “Министарство спољних послова под чијим окриљем је и економска дипломатија, трудиће се да уложи додатне напоре да се уклоне све препреке и баријере и помогне компанијама у закључивању што је могуће више послова са руским партнерима”, поручио је Селаковић.

Илустрација: Брескве међу траженијим производима у Русији/Фото: Pixabay

Шеф дипломатије је рекао да је после дуго времена чуо и о планираним инвестицијама српских компанија из области прехрамбене и прерађивачке индустрије на руско тржиште – да ће наше компаније почети да отварају фабрике и постројења у Русији, што ће подржати на сваки начин.

Директор Сектора маркетинга и едукације Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Обрадовић објашњава да је Продекспо сајам на коме српске компаније традиционално праве одличне уговоре и добре послове. “Интересовање је велико. Ово је четврти дан сајма, имамо одличне разговоре, компаније су веома задовољне контактима који су успостављени”, рекао је Обрадовић.

Уз захвалност министру Селаковићу на посети, али и на укупној помоћи и подршци коју држава пружа интернационализацији бизниса домаћих компанија, Обрадовић је министру у име ПКС, уручио плакету за активности на унапређењу привреде.

Илустрација: У Русију извозимо и јабуке

Да је интерсовање руског тржишта за српским прехрамбеним производима велико, потврђују и представници компанија које, у организацији ПКС и Развојне агенције Србије, представљају своју понуду на сајму у Москви. Из компаније Карнекс поручују да су већ успоставили важне контакте са потенцијалним партнерима. Реализацију тих послова очекујемо у наредном периоду”, рекла је Оливера Папистијевић, директорка маркетинга у тој компанији.

Извор:https://pks.rs/vesti/povecati-izvoz-srpske-hrane-na-rusko-trziste-4288

Srodni tekstovi

Оставите коментар