РАСТ ЦЕНА СТОКЕ

Аутор: Gdjakovic
645 посета

Током протекле недеље забележен је даљи РАСТ ЦЕНА СТОКЕ. На подручју Врања скупља товна јунад, а на подручју Ужица телад и краве за клање.

Цена јагњади чак 500 дин/кг на сточној пијаци у Лесковцу

Продајна цена јагњади достигла је ниво од 500 дин/кг у на пијаци живе стоке у Лесковцу, што указује на раст у односу на претходну седмицу. У периоду од 20.-26.марта, дошло је до раста цена јагњади на пијаци живе стоке у Ужицу. Доминирао је износ од 360 дин/кг. За разлику од пијаце у кланицама на овом подручју евидентиран је пад откупне цене јагњади на 340 дин/кг. Јагњад су у недељи за нама била скупља и на сточној пијаци у Обреновцу, јер се промет најчешће одвојао по цени од 420 до 450 дин/кг.

Од Београда преко Сиднеја до Конарева у свет пчеларства

Обим понуде и продатих грла били су слаби. Према извештају репортера СТИПС из Пирота у кланицама на подручју овог града и околних места забележен је раст откупне цене јагњади на доминантних 400 дин/кг. На пијаци живе стоке у Нишу, такође је евидентиран раст продајне цене јагњади у односу на предходну седмицу, пошто је доминирао износ од 450 дин/кг. Кланичари са подручја нишавског региона протекле су седмице плаћали 380 дин/кг за откупљену јагњад. Обим понуде био је просечан.

Откупна цена шиљежади била је нижа протекле седмице у кланицама на подручју браничевског региона. Одгајивачи су најчешће добијали 240 дин/кг уз просечну понуду и слаб откуп грла. На сточној пијаци у Пожаревцу могла су се пазарити шиљежад по доминантној цени од 250 дин/кг и овце по доминантној цени од 200 дин/кг.

Пад откупних цена јагњади и оваца евидентиран је протекле недеље у кланицама на подручју средњебанатског региона. Откуп јагњади одвијао се најчеће по цени од 350 дин/кг, а оваца 120 дин/кг.

Раст цене ГОВЕДА

У кланицама на подручју пчињског региона евидентиран је раст откупне цене товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма у односу на претходну седмицу. Доминирао је износ од 360 дин/кг. Раст откупних цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на 530 дин/кг и крава за клање СМ расе на 250 дин/кг и пад откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма на 340 дин/кг евидентиран је у кланицама на територији златиборског региона.

Репортери СТИПС су протекле седмице евидентирали пад откупних цена бикова СМ и ХФ расе телесне масе преко 500 килограма у кланицама на подручју Београда. Код грла СМ расе је доминирао износ од 320 дин/кг, док је код грла ХФ расе доминирао износ од 310 дин/кг.

Пад продајне цене јагњади евидентиран је на пијаци живе стоке у Ужицу. Можемо рећи да су купци требали да извоје најчешће 540 дин/кг.

Први јавни позив по новом и преко Е аграра кренуo од данас!

Кланице са подручја јужнобанатског региона откупљивале су товну јунад телесне масе преко 480 килограма по доминантној цени од 320 дин/кг уз доста слабу понуду и откуп грла.

На сточној пијаци у Краљеву могла су се пазарити телад СМ расе телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 610 дин/кг, приплодне јунице по цени од скоро 200.000 динара по грлу, товни бикови СМ расе телесне масе преко 500 килограма по цени од 340 дин/кг и краве за клање по цени од 175 дин/кг. У кланицама на подручју рашког региона није било промена у обиму понуде откупа и откупних цена теади и осталих категорија говеда.

Тренд раста цене прасади и товних свиња

На сточној пијаци у Чачку је у седмици за нама забележен раст продајне цене прасади, пошто су се доминантне цене грла телесне масе до 15 килограма и грла телесне масе од 16 до 25 килограма изједначиле на 400 дин/кг. Обим понуде и продатих грла били су на завидном нивоу по мишљењу одгајивача и накупаца на пијаци.

У кланицама на подручју моравичког региона није било откупа свих категорија свиња. Доминантна откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма достигла је износ од 400 дин/кг и у кланицама на подручју јабланичког региона, што указује на раст цене у односу на претходни период. Иста категорија прасади била је скупља и на сточној пијаци у Лесковцу, пошто је доминантна цена достигла износ од 450 дин/кг.

Обе категорије прасади биле су скупље у периоду ос 20. до 26. марта и на пијаци живе стоке у Обреновцу, пошто су купци за грла до 15 килограма требали да издвоје најчешће 450 дин/кг. И код грла телесне масе од 16 до 25 килограма, такође је доминирао износ од 450 дин/кг.

Раст продајне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма забележен је у односу на претходни период на сточној пијаци у Нишу. За прасад су купци требали да издвоје 420 дин/кг, а за товне свиње 260 дин/кг. Понуда обе категорије свиња била је врло слаба. Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју нишавског региона, пошто су одгајивачи добијали 230 дин/кг за откупљена грла.

Према извештају репортера СТИПС из Шапца, протекле су седмице била јефтинија прасад телесне масе од 16 до 25 килограма у кланицама на подручју овог града. Доминирао је износ од 380 дин/кг.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије

Извештај припремио : Институт за примену науке у пољопривреди

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар