Расту цене прехрамбених сировина, а ево и зашто

Аутор: draganadpetrovic
448 посета

Цене берзанских производа у свету утичу и на формирање цена на српском тржишту. У последњих годину дана дошло је до повећања цена сировина за 40 до 50 одсто. Соја и кукуруз су у рекодном расту, а групи берзанске робе која поскупљује се од скоро придружила и кафа.
Основне разлоге за раст цена познаваоци виде у смањењу производње, климатским променама, али и чувању залиха услед пандемије.

  • Пољопривредници су претрпели огромну штету због климатских промена, што ће имати утицај на укупне фондове сировине хране. Али, ми смо имали солидну жетву, тако да ће бити хлеба, каже за „Бизнис Блиц“ агроекономиста Милан Простран.
Илустрација: Кукуруз никад скупљи/ Фото: Pixabay

Простран истиче да цене расту и због стварања залиха, изазваних пандемијом.

  • Богате земље Запада задржавају залихе сировина јер не знају шта ће се дешавати са вирсом, каже Простран и наглашава да пандемија није прошла и да ће се раст цена наставити, али са нешто мањим процентом.
    И професор Београдске банкарсе академије, Исмаил Дедовић сматра да на раст цена првенствено утичу климатски услови.
  • Климатски услови утичу на поскупљење свих пољопривредних производа који су сировина за прехрамбену индустрију, што није неуобичајено – каже Дедовић за „Бизнис Блиц“.
Илустрација: Најбоља цена кукуруза од 2012./ Фото: Pixabay

Кукуруз
Килограм кукуруза у Србији продаје се по цени од око 26 динара, без ПДВ-а, што је највећа цена још од септембра 2012. године. Даљу понуду и потражњу кукуруза диктираће временски услови. Недавне кише у Чикагу допринеле су усевима кукуруза, што је пре недељу дана изазвало благи пад цена, али је са друге стране пала бразилска производња кукуруза што се одразило на тржиште кикуруза.
Даљи ток цене кукуруза у Србији зависи првенствено од временских услова, како код нас тако и у свету. Због суше, ратаре брине мањи принос, за који кажу да ће ићи и 40 одсто, а ако не буде било кише, принос ће бити и мањи.

Илустрација: Соја достигла рекорд/ Фото: Pixabay

Соја
Цена соје је достигла рекорд. Према подацима продуктне берзе, килограм се креће по цени од 74,5 динара без ПДВ-а.

  • Соја јесте достигла високу цену, али не би требало више да расте, сматра Простран.
    Највишу цену соја је имала у априлу, када је килограм вредео око 85,20 динара по килограму без ПДВ-а.
Илустрација: Суше у Бразилу подижу цену кафе/ Фото: Pixabay

Кафа
Велика суша у Бразилу проузроковала је да цена кафе буде најскупља у последњих 30 година, а знајући да је кафа увозни производ, цене у продавницама ће се неминовно повећати.

Агро стручњаци кажу да се најављују поскупљења, али да до сада цене нису подигнуте јер се углавном коирсти кафа која је увезена пре пораста цене на светском тржишту.
Ако и дође до поскупљења, цена ће се подићи за пар процената, сматрају стручњаци.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/rastu-cene-prehrambenih-sirovina-prvo-su-poskupeli-kukuruz-i-soja-zatim-i-kafa-a-ovo/lgswmkl

Srodni tekstovi

Оставите коментар