Расту цене оваца и прасади, занима вас колико кошта ове недеље стока на пијацама?

Аутор: Gdjakovic
188 посета

Откупна цена товних бикова, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, била је виша протекле седмице у кланицама на подручју нишавског региона. Доминирао је износ од 380 дин/кг. Кланичари са подручја подрињског региона по вишим су ценама откупљивали краве за клање СМ. Протекле седмице је доминирао износ од 280 дин/кг. У кланицама на подручју браничевског региона евидентиран је раст откупне цене крава за клање, СМ расе,
пошто је протекле седмице доминирао износ од 230 дин/кг. Осим њих кланичари са овог подручја су откупљивали још и телад СМ расе по доминантној цени од 550 дин/кг и товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма по доминнстној цени од 500 дин/кг. На сточној пијаци у овом граду су цене телади и товне јунади биле идентичне,
док је цена крава за клање била нижа за 10 дин/кг.
Пад откупне цене товне јунади, телесне масе преко 480 килограма, забележен је у кланицама на подручју средњебанатског региона, јер се откуп најшће одвијао по цени од 330 дин/кг. Доминантна откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 киограма износила је 800 дин/кг у кланицама на подручју Рашког региона, током прве седмице априла. За откуљене бикове СМ расе, телесне масе до 160 килограма, одгајивачи су добијали 365 дин/кг, а за краве за клање 280 дин/кг. Изостала је продаја телади, товне јунади и осталих категорија говеда на пијаци живе стоке у Обреновцу. Кланице са подручја Београда вршиле су откуп товних бикова СМ расе по доминантној цени од 370 дин/кг. Број откупљених грла био је мали, као и претходних седмица.

Изједначена доминантна цена прасади у Чачку, грла обе категорије продавана по цени од 600 дин/кг Упркос доброј понуди јагњади на пијаци живе стоке у Чачку, током прве седмице априла дошло је до раста цене, па се продаја најчешће одвијала по цени од 550 дин/кг. У кланицама моравичког региона изостао је откуп јагњади, јаради и осталих категорија оваца и коза у седмици за нама. У кланицама на подручју подрињског региона, дошло је до раста откупне цене оваца у односу на претходну седмицу, пошто је доминирао износ од 220 дин/кг.


Најчешћа продајна цена јагњади износила је 600 дин/кг на пијаци живе стоке у Обреновцу. За шиљежад су купци требали да издвоје 400 дин/кг, а за овце 300 дин/ кг. Доминантна продајна цена јагњади била је такође 600 дин/кг и на сточној пијаци у Нишу пошто је понуда ове категорије овац била веома слаба.
Према извештају репортера СТИПС из Кикинде протекле је седмице дошло до пада откупне цене јагњади у односу на претходни период, јер је доминирао износ од 510 дин/кг.


Према извештају репортера СТИПС из Чачка, протекле је седмице на сточној пијаци у овом граду забележен раст
продајних цена обе категориије прасади, па су се грла тешка до 15 килограма најчешће могла пазарити за 600 дин/кг, а грла телесне масе од 16 до 25 килограма за 550 дин/кг. Раст откупне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, евидентиран је и у кланицама на подручју подрињског региона, пошто је доминирао износ од 650
дин/кг. Откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 киограма износила је 245 дин/кг у кланицама на подручју јужнобанатског региона, што указује на раст у односу на претодну седмицу.


За разлику од њих нижа је била откупна цена товљеника у кланицма на подручју Шапца и околних места, јер се откуп ове категорије свиња обављао најчешће по цени од 220 дин/кг.  Пад откупне цене товљеника, телесне
масе од 80 до 120 килограма, евидентиран је у кланицама на подручју средњебанатског региона, јер је
домнирао износ од 240 дин/кг. На пијаци живе стоке у Обреновцу је продајна цена обе категорије прасади
била изједначена, пошто су се и грла телесне масе до 15 килограма и грла телесне масе од 16 до 25 килограма могла пазарити за 600 дин/кг. За продају је довезен и један товљеник који је продат за 290 дин/кг.

Колико кошта сточна храна у Србији?

У малопродајним објектима на подручју Кикинде евидентиран је пад цена сточног брашна на доминантних 19 дин/кг и сунцокретове сачме на доминантних 56 дин/кг. На газдинствима у околини овог града су биле изједначене доминантне цена ккуруза и луцеркиног сена у балама, пошто је код оба пољопривредна производа доминирао износ од 20 дин/кг. На пијаци у Краљеву, протекле је седмице, биа јефтинија пшеница, упакована у џакове најчешће од 50 килограма, пошто је доминирао износ од 28 дин/кг. Карактеристика прве седмице априла, на газдинствима у околини Лознице, била је пад доминантне цене пшенице на 20 дин/ кг и раст цене кукуруза, окруњеног, природно сушеног упакованог у џакове најчешће од 50 килограма на 21 дин/кг и имала је износ од 40 дин/кг.
Доминантна цена сојине сачме, у малопродајним објектима на подручју Чачка, износила је 100 дин/кг, током прве
седмице априла. Луцеркино брашно и сунцокретова сачма били су упола јефтинији, пошто је код оба производа доминирао износ од 50 дин/кг. На сточној пијаци у овом граду могли су се пазарити кукуруз, по доминантној цени од 25 дин/кг, сточно  брашно, по цени од 26 дин/кг, пшеница и сточни јечам, код којих је доминирао износ од 30 дин/кг.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

1 коментар

bwerpipes in muthanna 14. април 2024. - 00:13

Discover Bwer Pipes: Your Source for Quality Irrigation Products in Iraq: Bwer Pipes offers a wide selection of irrigation solutions designed to meet the diverse needs of Iraqi agriculture. Whether you need pipes, sprinklers, or accessories, we have everything you need to enhance your farm’s productivity. Learn More

Одговори

Оставите коментар