Расту цене житарица, а повећана и тражња

Аутор: Gdjakovic
566 посета

У недељи за нама на робно-берзанском тржишту бележимо раст цена када су у питању сви примарни пољопривредни производи, али и раст укупног обима промета у односу на претходну недељу. Пораст цена на светским тржиштима узрокован сушом у регионима производње, али и упитним продужетком важења Споразума о транспорту житарица Црноморским коридором, утицао је и на наше тржиште. Доминантна култура у трговању ове недеље био је сточни јечам новог рода, који је у укупном промету учествовао са чак 57% удела. Преко Продуктне берзе током ове недеље прометовано је укупно 3.140,00 тона робе, финансијске вредности 68.969.000,00 динара. Обим промета већи је у односу на прошлонедељни за 49,52%, док је финансијска вредност укупног промета повећана за 44,85%.

На тржишту кукуруза током читаве недеље бележимо слабу активност, како на страни понуде, тако и на страни тражње. Током целе недеље понуда је била слаба и продавци су кукуруз нудили у мањим количинама. Почетком недеље исказана је и тражња за влажнијим кукурузом, али је понуда изостала. Кукурузом се у току недеље трговало у ценовном распону од 19,20 до 20,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Пондер цена ове недеље износила је 19,81 дин/кг без ПДВ-а (21,78 дин/кг са ПДВ-ом), чиме се наставио ценовни раст кукуруза од 7,52% у односу на протеклу недељу. У укупном обиму промета кукуруз заузима друго место, са 21% учешћа. Трговало се такође и кукурузом род 2021. године са анализом на афлатоксин до 20 ппб по цени од 20,00 дин/кг без ПДВ-а.

Слаба прошлонедељна активност на тржишту пшенице наставила се и ове седмице. Првог дана у недељи понуда и тражња биле су на истом ценовном нивоу, али због разлике у паритетима понуђене и потраживане робе није дошло до закључења берзанских уговора. Од другог дана недеље бележимо благо повећање активности на тржишту, па је тако дошло и до закључења берзанских уговора за пшеницу у ценовном распону од 22,00 до 22,50 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета и паритета. Пондер цена износила је 22,03 дин/кг без ПДВ-а (24,23 дин/кг са ПДВ-ом), што представља благи ценовни раст од 0,37%. У укупном обиму трговања пшеница је учествовала са 16%. Трговало се такође и пшеницом на паритету ЦПТ купац по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а.

 

Да ли сте чули за змајеву кућу и Вражји камен?

 

Током читаве недеље понуда сојиног зрна је била слаба или је чак изостајала, што је допринело смањењу активности на тржишту соје и отежавању закључења берзанских уговора. Сојом се трговало у мањим количинама на ценовном нивоу од 53,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета (58,30 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на претходну недељу, бележи се узлазни тренд цене од 4,95%.

Услед жетве новог рода сточног јечма бележимо највише активности управо на овом тржишту, будући да сточни јечам род 2023. године чини више од половине укупног овонедељног обима промета. Сточни јечам са хектолитром мањим од 62кг прометован је у ценовном распону од 15,70 до 16,30 дин/кг без ПДВ-а.

Трговало се такође и сточним јечмом са хектолитром мањим од 62кг на паритету ЦПТ купац по цени од 16,60 дин/кг без ПДВ-а.

Берзански уговор за нови род уљане репице закључен је по цени од 40,00 дин/кг без ПДВ-а.

Од осталих роба, трговало се још и сојином сачмом са 44% протеина по цени од 56,00 дин/кг без ПДВ-а.

Извор:

http://proberza.co.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар