Расте цена товних бикова, прасад скупа и слаба понуда, кукуруз 40 динара, представљамо цене са сточних пијаца

Аутор: Gdjakovic
654 посета

Кланичари са подручја мачванског региона, по вишим су ценама, у односу на претходну седмицу, откупљивали телад СМ расе телесне масе до 160 килограма и товну јунад телесне масе преко 480 килограма. За откупљену телад плаћали су 780 дин/кг, а за товну јунад 365 дин/кг. Откупна цена товних бикова, телесне масе преко 500 килограма, била је виша у кланицама на подручју подунавског региона, пошто је доминирао износ од 350 дин/кг. У кланицама са подручја средњебанатског региона, дошло је до раста откупних цена товне јунади, СМ расе, телесне масе преко 480 килограма, и товних бикова, СМ расе, теесне масе преко 500 килограма, на 335 дин/кг. За разлику од њих нижа је била откупна цена товних бикова, ХФ расе, телесне масе преко 500 килограма, пошто је износила 290 дин/кг. Доминантна цена товних бикова, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, била је 350 дин/кг, у кланицама, на подручју јабланичког региона. Поред њих вршен је још откуп крава за клање током последње седмице маја, а доминирао је износ од 240 дин/кг.

Иако је понуда прасади била боља у првој половини маја, морамо истаћи, да је обим понуде бивао слабији током друге половине месец,а на сточним пијацама у Србији укљученим у пројекат СТИПС. Обим продаје био је на већини продајних места, такође, бољи првих десетак дана због празника и традиционалне трпезе. За прасад телесне масе до 15 килограма купци су најчешће требали да издвоје до 550 дин/кг, а за прасад телесне масе од 16 до 25, килограма 500 дин/кг. Као и претходних месеци, и током маја је била слаба понуда обе категорије товних свиња, на пијацама живе стоке у Србији. За грла телесне масе од 80 до 120 килограма, одгајивачи су најчешће добијали износ од 250 дин/кг. Цена товљеника, телесне масе преко 120 килограма, варирала је најчешће од 170 до 250 дин/кг, али је продаја била веома слаба. Крмаче за клање су биле јефтиније, у односу на април, пошто су се могле пазарити по доминантној цени од 180 дин/кг. Максимална откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, од када СТИПС прати кретање откупних цена у Србији, достигла је износ од чак 300 дин/кг, у кланицама, на подручју средњебанатског региона.

Откупна цена товљеника телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша током последње седмице маја и у кланицама на подручју подунавског региона. Доминирао је износ од 260 дин/кг. И на сточној пијаци у Смедереву, такође, је скочила продајна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, на домнантних 270 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, јер је доминирао износ од 450 дин/кг. По вишим ценама, у односу на претходни период откупљивали товне свиње, телесне масе од 80 до 120 килограма и кланицама на подручју јужнобанатског региона. Доминирао је износ од 260 дин/кг.


Максимална откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, од када СТИПС прати кретање откупних цена у Србији, достигла је износ од чак 300 дин/кг, у кланицама, на подручју средњебанатског региона. Откупна цена товљеника телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша током последње седмице маја и у кланицама на подручју подунавског региона. Доминирао је износ од 260 дин/кг. И на сточној пијаци у Смедереву, такође, је скочила продајна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, на домнантних 270 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, јер је доминирао износ од 450 дин/кг. По вишим ценама, у односу на претходни период откупљивали товне свиње, телесне масе од 80 до 120 килограма и кланицама на подручју јужнобанатског региона. Доминирао је износ од 260 дин/кг.
Репортери СТИПС из Краљева, евидентирали су, у периоду од 22. до 28. маја, раст продајне цене јагњади на сточној пијаци у овом граду, јер је доминирао износ од 420 дин/кг. Поред јагњади могла су се пазарити јарад, по доминантној цени од 400 дин/кг, овце по доминантној цени од 150 дин/ кг и овнови за приплод, чија је цена износила безмало 30.000 динара по грлу. У кланицама са овог подручја скочила је откупна цена оваца на 200 дин/кг.

У кланицама на подручју Шапца и осталих места мачванског региона забележен је пад откупне цене јагњади на 400 дин/кг. Доминантна продајна цена јагњди била је нижа током последње седмице маја и на пијаци живе стоке у Ужицу. Износила је 380 дин/кг. У кланицама са овог подручја, такође, је евидентиран пад на 360 дин/кг. Откуп јагњади, на подручју подрињског региона, обављао се, протекле седмице, најчешће по цени од 400 дин/кг, док је доминантна откупна цена оваца била упола мања и износила је 200 дин/кг.
Нешто слабија била је понуда кукуруза, у односу на претходни месец, а и обим тражње био је мањи током маја. Што се тиче понуде пшенице и осталих пољопривредних производа укључених у припрему квалитетне сточне хране наставља се тренд из претходних месеци. Доминантна цена кукуруза на пијацама у Србији, током маја, износила је 40 дин/кг. У силосима се цена кукуруза кретала у интервалу од 20 до 35 дин/кг. Цена пшенице се протеклог месеца кретала на пијацама, најчешће од 35 до 40 дин/кг. У силосима је током маја цена варирала од 21 до 37 дин/кг, као и током априла. Читавог месеца била је слаба понуда сточног јечма, на пијацама укљученим у пројекат СТИПС. Промет ове житарице одвијао се на само три пијаце. Промет се најчешће одвијао у износу од 37 до 47 дин/кг. У силосима је цена варирала од 24 до 33 дин/ кг. Продаја сточног брашна одвијала се протеклог месеца на четири продајна места, а цена је варирала од 30 до 34 дин/кг. Што се силоса тиче, сточно брашно се могло пазарити једино на подручју Лознице, по доминантној цени од 32 дин/кг. У малопродајним објектима је цена овог хранива варирала од 33 до 40 дин/кг, али је доминирао износ од 37 дин/кг.

Понуда сојине сачме је у мају забележена у малопродајним објектима на подручју дванаест градова, по доминантној цени од 110 дин/кг. То указује на раст у односу на април. Соја у зрну се протеклог месеца продавала на пијаци у Лозници, а доминантна цена износила је 80 дин/кг, као и током априла. У силосима је продајна цена сојиног зрна варирала од 56 до 72 дин/кг. Продаја луцеркиног брашна одвијала се у малопродајним објектима на подручју Чачка и Сомбора, по доминантној цени од 50 дин/кг. Цена сунцокретове сачме, је током априла, у малопродајним објектима, на подручју десет градова Србије, варирала у интервалу од 45 до 65 дин/кг, али је доминирао износ од 63 дин/кг. То указује на раст цене за један динар по килограму. Као претходних месеци и у мају је била слаба понуда луцеркиног сена у балама на газдинствима и на пијацама укљученим у СТИПС. Цена је варирала од 23 до 40 дин/кг у зависности од кавалитета прозвода и обима понуде и тражње овог кабастог хранива.

Srodni tekstovi

Оставите коментар