Рампа за мед из Украјине

Аутор: Gdjakovic
384 посета

Словачка влада недавно је додала још осам производа на листу раније забрањеног увоза из Украјине, пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета, укључујући мед, соју, јечам, брашно и друге пољопривредне производе.

Словачке власти сматрају да увоз јефтиних украјинских пољопривредних производа наноси озбиљну штету тамошњим пољопривредницима, чији су губици само због испорука житарица из Украјине износили најмање 110 милиона евра. Неки пољопривредници су пред банкротом. Поред тога, идентификоване су серије робе лошег квалитета и неприкладне за потрошњу.

Словачка је донедавно увозила значајну количину украјинског меда, а за последњих пет година обим и вредност овог увоза су се удвостручили. У 2022. удео Украјине у увозу меда у тој земљи премашио је 50 одсто, пренео је „Агросмарт”. Како се наводи, по свему судећи украјински мед преко територије Словачке одлази и на тржишта Аустрије, Мађарске, Пољске и Чешке, које су највећи увозници овог меда. Дозвола за транзит украјинских пољопривредних производа преко територије Словачке остаје, али ће услови за њено добијање бити пооштрени.

При куповини хране европским потрошачима најважнија је – цена.

Више од половине њих (54 одсто) изјаснило се да је ово пресудно при одабиру намирница, на другом месту, с 51 одсто одговора, био им је укус хране, док је 46 одсто купаца навело безбедност и географско порекло као такође важно. Испитаници су имали могућност да изаберу највише три одговора на ово питање у истраживању „Евробарометра” које преноси ПОЛИТИКА,  спроведено је у мају и јуну прошле године, а обухватило је више од 6.600 испитаника у седам земаља из различитих друштвених и демографских група. Око 70 одсто анкетираних одговорило је да су заинтересовани за теме које се тичу безбедности хране.

Ивана Алибуновић

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

Оставите коментар