Разлика у цени меса и до 100 динара

Аутор: draganadpetrovic
567 посета

СВИЊСКО месо у трговинским ланцима поскупело је последњих недељу дана за неких 10 одсто, док је јунетина скупља и за 15 до 17 процената. Стручњаци кажу да се ситуација са откупном ценом стоке, нарочито товљеника, сада мало стабилизовала, јер су се кланичари тренутно нешто више окренули нашим сточарима.
У зависности од региона, за неких 20 динара је поскупео и откуп свиња. Трговци су, свакако, пронашли свој део колача, па се цене свињског меса разликују и за 100 динара.

У појединим маркетима, килограм свињске плећке кошта 599, али може негде да се пазари и за 439 динара.

Извор: Свињско месо поскупело у радњама око 10 посто/ Фото: Pixabay
  • Свињско месо је поскупело у радњама око 10 одсто – рекао нам је Ненад Будимовић, из Привредне коморе Србије. – Мало се стабилизовала ситуација са откупом живе стоке. Мањи је увоз за шест месеци ове године него што је био у истом периоду прошле. Треба, ипак, реално видети колико је поскупело месо код сточара, а колика је трговачка маржа. Поједини ланци увозе месо из Хрватске, по нижој цени, па те свињске полутке, које су можда намењене за прераду, продаје као свеже месо. Ту је највећа маржа.

Како објашњава Будимовић, неминовно је било да дође до раста цене меса у радњама. Нарочито, када свако узме свој део колача, то се накупи. Не треба заборавити да су сточари у производњи свињског меса и прерађевина били на великом удару.
Према речима Уроша Кандића, државног секретара у Министарству трговине, поскупљење свежег меса у последње време, резултат је повећања цена кључних импута у производњи, пре свега пољопривредних производа, који су берзанска роба.

  • Србија у том погледу није изоловано острво, а сведоци смо чињенице да су цене житарица и других пољопривредних производа током пандемије, мање-више у порасту – казао је Кандић за „Новости“.
  • Према нашим сазнањима, није дошло до значајних промена када су у питању висине трговачких маржи. На тржишту има сасвим довољно меса, у различитим ценовним распонима, у зависности од произвођача, квалитета и трговинског ланца у коме се продаје.
Илустрација: Јунетина и телетина парено скупа/ Фото: Pixabay

ЈУНЕЋЕ МЕСО ПАПРЕНО
ЈУНЕЋЕ месо је, иначе, скупља категорија, па се много мање користи у исхрани становништва. Због цене је недоступан, а пилетина је заузела тај део потрошње, објашњава Будимовић.

  • Месо је поскупело јер је и кабаста храна поскупела – истиче Будимовић. – Јунетина је поскупела за неких 15 до 17 одсто, док је пилетини цена остала иста.
  • Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1023678/razlika-ceni-100-dinara-trgovinama-svinjsko-meso-poskupelo-10-odsto-junetina-17-odsto

Srodni tekstovi

Оставите коментар