Продаја на кућном прагу: 100.000 купаца купује од произвођача на селу

Аутор: draganadpetrovic
365 посета

Куповина производа директно од малих произвођача могла би да буде будућност здравије исхране и солидарнијег пословања, што је препознала и Светска организација за храну и пољопривреду (FAO) која је дошла до закључка да мали произвођачи хране у ствари производе веома значајан део свих намирница на планети.

Наиме, мали произвођачи и породична газдинства заједно окупљају око две милијарде људи на свету.Не пратећи трендове, већ из жеље да окупи на једном месту квалитетне мале произвођаче од којих ће моћи да поручује храну са села за своју породицу и себе, Ана Нешић је покренула платформу „Мали произвођачи хране у Србији“ 2019. године.

„Приликом првог затварања пијаца 2020. године услед пандемије корона вируса платформа је достигла неочекивани раст. Људима је у том тренутку била потребна алтернатива за куповину домаћих производа, а када се све вратило у нормалу након корона кризе, једноставно су наставили да купују од малих произвођача“, објашњава за Бизнис.рс оснивачица поменуте платформе.

Тако се данас у бази ове платформе налази више од 1.500 малих произвођача, док више од 100.000 купаца редовно набавља храну директно од малих произвођача са села.

Управо ово представља добар пример солидарне економије и моделе директне економске сарадње између потрошача и произвођача, или тзв. кратке ланце снабдевања. Тај концепт економске сарадње зове се „пољопривреда подржана заједницом“ (community supported agriculture – CSA).Стога и не чуди да управо FAO ради истраживање о платформи „Мали произвођачи хране у Србији“ на тему кратких ланаца снабдевања.

„Србија је земља пољопривреде и квалитетне хране, међутим, ми који живимо у великим градовима смо ускраћени за могућност да до тих производа лако дођемо. Углавном смо ‘осуђени’ на супермаркете, у којима је куповина једноставна и лака, али ћете најчешће добити поврће из Холандије, месо и јаја из индустријске производње које је препуно хемије и произведено без много обзира о животињама, све то упаковано у много пластике, а профит ће отићи у џеп пар веома моћних и богатих људи“, образложила је Нешић.

Она је нагласила да купујући храну путем платформи као што је њихова грађани директно подржавају локалну привреду и омогућују породицама да живе од свог рада, да остану на селу у хармонији са природом.

„То је, сложићете се, у нашим околностима и модерном добу, једна озбиљна мисија. Куповина преко наше платформе је тежи начин. Много је лакше само скокнути до супермаркета. Када купујете од малих произвођача, морате да се договорите, да их сачекате да доставе, можда да одете на неко место у граду где ћете преузети своју поруџбину“, истакла је наша саговорница.

Међутим, како каже, ако неко пита просечног купца са њихове платформе, сви су презадовољни и изнова и изнова купују на овај тежи начин.

„Људи у Србији су више него срећни када могу да подрже људе на селу, када могу својој породици да обезбеде нешто што је здравије од оне генеричке хране из маркета, као и то да пробају нешто ново, нешто спремљено по традиционалној рецептури. Верујем да сви можемо да се хранимо на овај начин и потрудићемо се да цео процес учинимо још једноставнијим како време пролази“, изјавила је Нешић.

Како је све поскупело, исто се десило и са услугама курирских служби. Дешавало се да се производи разбију у путу, пошто нису адекватни за слање на овакав начин (рецимо тегле ајвара, сирупи и слично).

„Високе поштарине наравно демотивишу, па су у много случајева произвођачи ти који достављају пакете директно до врата својих купаца. У Београду се налази њихово тржиште и исплати им се да робу довезу сами до купаца“, објаснила је наша саговорница.
Планови за „Мале произвођаче у Србији“

Тренутно постоји групу на друштвеној мрежи Facebook која, како каже Нешић, одлично функционише, као и сајт www.maliproizvodjaci.rs на којем су одабрани произвођачи, а на који ће у наредном периоду бити уписани и остали произвођачи са Facebook групе.

Извор: https://biznis.rs/vesti/vise-od-100-000-kupaca-nabavlja-hranu-direktno-od-malih-proizvodjaca-sa-sela/

Srodni tekstovi

Оставите коментар