314
- Шампањац или пенушаво вино је ту да задовољи модерну господу. Нема свечаности без присуства мехурића. Многи су покушавали да произведу пенушаво вино, али нико није успео као Алојз Клеиношек из града Горње Радгоне, средином 19.века. Он је започео ову величанствену ствар. Отпутовао је у француски регион Шампањ где је провео пола године код једног врсног произвођача вина и открио и стекао тајне заната. По повратку је почео са производњом пенушавог вина у Горњој Радгони и крајем 1852. године успешно произведено прво пенушаво вино Клеиношек било је спремно за продају.Његову тренутну популарност доказала је продаја 12 хиљада
боца у само неколико месеци.У Радгонским горицама, у Словенији, више од 160 година,као таласи реке Муре, теку мале тајне и велико знање о производњи шампањца и других врста вина. „Радгонске горице” најстарији су и данас највећи произвођач пенушавих вина у Словенији. Одатле потиче и прво право словеначко пенушаво вино, данас познато као Златна радгонска пенина.Виногради се простиру на осунчаним падинама дела Словенских горица, између река Шчавнице и Муре, на споју предалпске и панонске климе, који вину даје врхунски квалитет и посебну свежину.У винском подруму пуни се Златна радгонска пенина по класичној или шампањској методи још од 1852. године.Производи се и Сребрна радгонска пенина, према танковској методи или методи „цхармат“, затим Траминец „са црном етикетом“, омиљени и познати Јанжевец, аутохтона сорта Радгонска ранина, али и друга вина у бутељкама. Сортна палета овог винограда је веома богата, од ранине до траминца, совињона, сивог пиноа, плавог пиноа и шардонеа који је основно вино за Златну радгонску пенину.Златна радгонска пенина Овај популарни шампањац производи се традиционалном или класичном методом кувања у флашама, по којој се и припремају прави шампањци. Након почетне ферментације вина, следи флаширање са додатком квасца, који изазивају секундарну ферментацију, при чему се формирају неопходни мехурићи за пенушаво вино. Златни радгонски шампањац одлежава на квасцу најмање 24 месеца, а могу се пронаћи и златна пенушава вина посебних берба, који на квасцу одлеже неколико, па и 10 година! Истовремено, пенушаво вино Златна радгона може се описати као бланц де бланц, што значи да се прави од чистог шардонеа.Све „Злате пенине“ су архивска пенушава вина, а можете да бирате између врло суве, суве, полусуве и росе (суве,произведене од чистог плавог пиноа) Златне радгонске пенине. За најсвечаније тренутке ту су и пенушаво вино„Голд“ са 22-каратним златним листићима, пенушаво вино„Дом пенине“ у посебно дизајнираној боци и „Миллесиме брут“ . - Туристички обилазак подрума
Неки од подрума који се могу видети овде стари су И преко 200 година. Туристи И посетиоци Радгонских горица могу
обићи три подрума, међу којима је и Подрум под стеном у коме на посебним сталцима сазрева најстарије и највише пута награђивано словеначко пенушаво вино – Злата радгонска пенина. У Подруму под римским точком, у коме је у зид уграђен посебан римски точак кроз који пролази светлосни сноп, чувају се посебно драгоцена годишта архивског
пенушавог вина.
Дегустације
Посетиоцима И љубитељима вина, у “Радгонским горицама”припремљено је осам различитих дегустационих менија, који им омогућавају да упореде одабрана пенушава вина и тако боље разумеју разлике између њих или њихове особености.Од озбиљних, златних пенушавих вина, па све до слатких мехурића; пред дегустаторима је јединствена прилика да истраже свет радгонских пенушавих вина и размазе своја непца избором најбољих Венчање испод водопада Сваког посетиоца ће без сумње очарати Подрум под водопадом у који се из стене градског брда нежно спушта водопад и ствара чаробну атмосферу. Тако дегустација вина и пенушавог вина постаје посебан доживљај. То знају и парови који су за место грађанског чина венчања одабрали управо Подрум испод водопада. - “Најбоље ствари се дешавају у мраку”
Унтоуцхед Бy Лигхт је прво светско пенушаво вино произведено у потпуном мраку, а које се такодје производи
у Радгонским горицама. Цео производни процес одвија се у апсолутном мраку. Грожђе се бере у ноћима без месеца.
Вином се рукује у условима без светлости, уз коришћење наочара за ноћно гледање. Вино сазрева у мрачним
подрумима, скривеним у радгонским пећинама, у потпуном одсуству светлости, до три године. Тако се ствара пенушаво вино Унтоуцхед Бy Лигхт.Професорка Емерита Ен Ц. Нобле са Калифорнијског универзитета у Дејвису спровела је истраживање о утицају флуоресцентне светлости – која се обично користи у продавницама – на укус пенушавих вина. Доказано је да излагање вина светлости, чак и у релативно кратком временском периоду, смањује интензитет ароме цитруса и повећава развој његовог непријатног укуса, који се назива светлосна арома.Сви поступци од бербе до коначног отварања флаше одвијају се у недостатку светлости. Слоган који прати
Нетакнуту светлост је: „Најбоље ствари се дешавају у мраку.“ - Извор: Агробизнис магазин