Пржење цена на врелом уљу: Шта се крије иза поскупљења?

Аутор: draganadpetrovic
389 посета

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду саопштила је у септембру да је храна за годину дана поскупела око 32 одсто – што због ковида, веће тражње, скупљег превоза. Са жетвом на берзама је дошло до раста цена жита, а то се већ прелива на цену готових производа. Литар уља ових дана кошта више од 200 динара.Сунцокрет је ове године засејан на 220 хиљада хектара, а због суше принос је око 30 одсто мањи у односу на прошлу годину. Сетва је ове јесени била скупља за петину. Све то, кажу упућени гура цене и у малопродаји.
„Народу је увек скупо и биће му увек скупо, међутим цена сунцокрета сељацима је прошле године била 38 динара а сад је, данас је ево извештај из берзе продата је за 65 и 45 динара по килограму сунцокрета. Према томе мора уље да поскупи. Оно ће поскупљивати све док народ буде имао паре да плаћа“, каже Бранислав Гулан, члан Научног друштва економиста Србије, Националног тима за препорот села.

Агроекономски аналитичар Војисла Станковић каже да поскупљење није оправдано и да је то психогени фактор и ту мешетаре сами трговци да покрију оне губитке локдауна и пандемије која ево и сад на жалост по трећи пут потреса Србију.

Илустрација: Сунцокрет никад скупљи/ Фото: Pixabay

Поскупљење уља је последица дешавања на светском берзанском тржишту, кажу у Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

„Цене већине житарица и уљарица на светским берзама бележе максимуме упркос добром роду. Малопродајне цене сунцокретовог уља у Србији након последњег поскупљења су између 165 и 220 динара. Један од начина за њихово снижавање је привремена суспензија царина на увоз сунцокретовог уља како би се омогућила већа конкуренција, али је питање да ли би та мера дала резултат с обзиром на то да су цене у региону на истом или вишем нивоу у односу на Србију“, наводе у Министарству.

Ако држава нешто не предузме по тренутном стању на глобалном тржишту, реално је кажу упућени, очекивати ново поскупљење.

„Још ће мало цене да порасту, ја сам то најавио пре недељу дана у својој анализи о стању усева у овој години, мора да поскупи“, истакао је Гулан.

Станковић напомиње да тржиште треба стабилизовати, међутим, држава једино што може од тржишних инструмената да реагује то су Робне резерве.

Илустрација: Чека се интервенција из робних резерви/ Фото: Pixabay

„Имамо значајне количине уља у робним резервама питање је да ли је време, ја мислим да треба још сачекати да се види ово треће поскупљење које се најављује, па онда да се интервенише из Робних резерви“, рекао је.

У Србији се по становнику потроши 12 литара уља и то је 82 хиљаде тона укупно, што значи да за домаће потребе уља има довољно а остаје и за извоз.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4544397/przenje-cena-na-vrelom-ulju-da-li-nas-ocekuje-novo-poskupljenje-hrane.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар