Пољопривреда и прехрамбени производи у фокусу сарадње Србије и Бахреина

Аутор: draganadpetrovic
448 посета

Престижно тржиште Краљевине Бахреин отворено је за производе из Србије док простор за проширење сарадње привредници две стране виде у пољопривредно-прехрамбеној индустрији, сектору логистике, ИТ и телекомуникацијама.
У оквиру дводневне посете делегације Бахреина Србији, у Палати Србије организован је данас пословни сусрет Србија – Бахреин, на којем је 20 српских компанија представило своје пословање и потенцијале за сарадњу са Краљевином Бахреин.

„Отварамо потпуно ново тржиште. Данас су присутни представници инвестиционог фонда из Бахреина који располаже капиталом преко 10 милијарди долара за инвестирање у Европу, Северну Африку и Блиски Исток“, изјавио је Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије. Он је додао да Бахреин жели да направи снажне логистичке центре широм света и да то представља значајан простор за сарадњу са привредницима из Србије.

Њ.Е. Калид Омар Мохамед Ал Ромаихи, извршни директор Државног инвестиционог фонда Бахреина истакао је да ће у наредном периоду овај инвестициони фонд више улагати у Европи и у пријатељским земљама, попут Србије. У фокусу за инвестиције поред сектора некретнина, финансија, биће и прехрамбена индустрија.

Илустрација: Интересовање за улагање у прехрамбену индустрију

Искуство пословања на тржишту Бахреина представила је компанија ВодаВода, чији је истоимени производ већ позициониран на том тржишту, а као премијум производ постала је и званично пиће бахреинског двора.

„ВодаВода се, као једна од најквалитетнијих артешких вода света, извози у чак 15 земаља, и то је доказ да за квалитетне производе из Србије има места не само у Бахреину, већ и на свим развијеним тржиштима света. Желимо да својим примером промовишемо извоз као могуће и ефикасно решење за постизање додатне стабилности и диверсификацију комерцијалних ризика, посебно током кризе изазване пандемијом Ковид-19 којој сведочимо“, каже Војин Ђорђевић, креатор и оснивач брендова ВодаВода и Горки лист.

Укупна робна размена Србије и Бахреина у 2020. години износила је 40,7 милиона долара. У Бахреин смо прошле године највише извозили гуме за аутомобиле, јабуке, минералну воду, електричне машине и опрему, тестенине… Увозили смо највише сирови алуминијум, различиту војну робу, тканину и друго.

Илустрација: Бранислав Недимовић, потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Уводним обраћањима, скуп су отворили Бранислав Недимовић, потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и Синиша Мали, министар финансија у Влади Србије, а привредницима се обратио и Њ.Е. Калид Ибрахим Хумаидан, извршни директор Одбора за привредни развој Бахреина, који је представио подршку компанијама које се определе да инвестирају у тој земљи.

Извор:https://www.vesti-online.com/poljoprivreda-logistika-i-it-u-fokusu-saradnje-srbije-i-bahreina/

Srodni tekstovi

Оставите коментар