Почиње берба вишања, сви се питају каква се цена очекује

Аутор: Gdjakovic
604 посета

Од уторка почиње берба берба вишања у Топлици, према најавама квалитет је ове године лошији у односу на претходне због малог процента суве материје, а због велике влажности и кише вишња је почела да пуца и труне, па је пред пољопривредницима у том крају још један неизвестан период и брига хоће ли моћи да уберу своје засаде и наплате бар део уложеног новца. Уз то, почетна цена облачинске вишње познате у свету по свом квалитету, још увек се не зна, а према најавама откупљивача могла би бити у рангу прошлогодишње од 40 до 60 динара, или чак и нижа у зависности од квалитета. Вишња због влаге трули и пуца.

Квалитет је много лошији у односу на прошлу годину због временских неприлика у претходном периоду, има пуцања плодова, јавила се трулеж на вишњи, тако да је све неизвесно. Род је на нивоу прошле године, чак можда и већи али квалитет је упитан – каже један од откупљивача у Топлици. Неизвесно је и да ли ће се цена задржати током откупа, а не искључује могућност и да буде мања или да се откуп потпуно обустави. Последњих неколико година цена откупа била је око 40 динара за прву класу, али се често дешавало да се током бербе смањи и испод 30 динара, па се пољопривредници боје да ће тако бити и ове године. Како је рок за бербу вишања релативно кратак јер брзо почиње да трули, воћари пожуре да је предају и не питају за цену, што је последњих година производњу чувене облачинске вишње у Топлици готово обесмислило јер често не покрива ни основна улагања – каже произвођач из околине Прокупља. Произвођачи муку муче и са берачима којима дају половину новца и цена по килограму прошле године била је око 20 динара. Ратари подсећају и да је цена хемикалија и препарата за заштиту готово дупло скупља у односу на прошлу годину, а посебно истичу цену вештачког ђубрива које је кошта колико и ар земље на овим просторима. Облачинска вишња је, уз шљиву, најзаступљенија ратарска култура само на територији Прокупља и налази се на површини од преко 2.000 хектара, а годишње се откупи од 2.000 до 2.500 вагона тог воћа.

Илустрација: Вишња ове године лошијег квалитета

Обилазећи Прокупље и Топлички округ, министарка пољопривреде Јелена Танасковић је најавила строже контроле инспекцијских служби приликом откупа вишње, пре свега како би се спречиле подвале откупљивача да плаћају воћарима другу уместо прву класу вишње. Све инспекцијске службе у предстојећој сезони брања овог најраспрострањенијег воћа биће на терену и контролисати откуп. Произвођачи треба да буду приоритет када је у питању откупне цене, односно да највећи део „колача“ припадне управо њима – рекла је Танасковићева.. Нагласила је да је неспоран квалитет облачинске вишње, али се проблеми јављају приликом откупа како се класира јер се произвођачима за квалитет прве класе плаћа у откупу цена друге класе.

Извор:

juznevesti.com

Srodni tekstovi

Оставите коментар