Почела продаја пшенице из новог рода, цене кренуле на боље

Аутор: Gdjakovic
893 посета

На Продуктној берзи у Новом Саду забележен је наставак узлазног тренда цена на робно-берзанском тржишту када су у питању сви примарни пољопривредни производи. Поред раста цена, забележено је и трговање пшеницом новог рода по цени од 22 дин/кг без ПДВ-а. Укупан обим промета повећан је у односу на прошлонедељни за 59,24%, при чему је укупан промет износио 5.000 тона робе, финансијске вредностипромета 113.468.500 динара, што представљараст од 64,52% у односу на протеклу недељу. За разлику од претходне две недеље, када је тржиште пшенице било веома мирно, ове недеље долази до промене динамике, те је пшеница заузелапримарно место у укупном обиму промета, наводи се у Неделном извештају Продуктне берзе који потписује Андреа Матијашевић.

Током недеље на тржишту кукуруза забележена јенешто већу понуда у односу на тражњу, која је била на нижем ценовном нивоу, а током средине недеље је у потпуности изостала. Кукурузом се у недељи за нама трговало у ценовном распону од 20,20 до 20,50 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 20,46 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 3,31% у односу на прошлонедељну цену. У укупном промету кукуруз је заузео треће место са тек 16% учешћа у трговању. Трговало се такође и кукурузом на паритету ЦПТ купац по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а.

Илустрација: Ратари задовољни приносима пшенице/ Фото: Pixabay

На тржишту пшенице забележено је трговање пшеницом род 2023. године са преузимањем до 10. септембра по цени од 22 дин/кг без ПДВ-а.

За разлику од претходне недеље, када је сточни јечам био доминантна култура у трговању, ове недеље бележимо смањење активности на овом тржишту. Тражња за сточним јечмом претежно је била усмерена на јечам са хектолитром 62кг, док је тражња за јечмом са слабијим параметрима квалитета била на нижем ценовном нивоу. Сточним јечмом са хектолитром 62кг трговало се по цени од 16,90 до 17 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 16,95 дин/кг без ПДВ-а. Закључени су и берзански уговори за сточни јечам са хектолитром мањим од 62кг у ценовном распону од 16,50 до 16,70 дин/кг без ПДВ-а, али и за сточни јечам на паритету ЦПТ купац по цени од 17,30 до 17,70 дин/кг без ПДВ-а. У укупном трговању сточни јечам је учествовао са 36%.

Уљаном репицом род 2023. године трговало се у ценовном распону од 38,70 до 39,00 дин/кг без ПДВ-а.

Од остале робе, сунцокретова сачма са 33% протеина прометована је у мањим количинамапо цени од 38,80 дин/кг без ПДВ-а.

Министарства, „Жита Србије“ и извозницима, и земљорадницима изађе у сусрет, и омогући максимална откупна цена овогодишњег рода..

Жетва пшенице на војвођанским пољима је јуче почела , а по традицији комбајни су прво ушли у поља Научног инситута за ратарство и повртарство у Новом Саду. Институт је весник најважнијег посла у годину јер у наредним данима пшеницу ће почети да жању и пољопривредници широм земље.

За разлику од лањске жетве ове године се у посао кренуло касније за десетак дана због климе која ове године није ишла на руку ниједној пољопривредној култури.

Како је рекао др Влада Аћин са Научног института за ратарство и повртарство очекују се мањи приноси за око десет, а тачан резултат , наравно, зна ће се када се када се обави посао. – Оно што се већ сада зна јесте да је хектолитарска маса нижа што значи да је зрно ситније. Влажност зрна је 13 процената а то је знак да је зрно довољно суво – навео је Аћин.

По речима Аћина пшеница се углавном налази у фази пуне зрелости па се очекује да жетва крене у пуном обиму наредних дана, под условом да не буде кише. – Свака нова киша у наредном периоду може да шкоди житу јер кишне капи умањују зрно пшенице – казао је др Аћин.

Пшенице смо јесенас посејали на око 730.000 хектара, што је знатно више него прошле године када се скидала са 621.000 хектара. Добра лањска цена хлебног зрна (око 40 динара), али и велика суша због које су знатно били умањени приноси кукуруза и соје навела је ратаре да се окрену сетви пшенице.

Међутим ове године клима је била сасвим супротна од лањске сушне године.

Ратари би да жито буде 32 динара

Пољопривредна удружења незадовољна садашњом ценом пшенице постигли су договор са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић да се уприличи заједнички састанак са представницима Министарства, „Жита Србије“ и извозницима, и земљорадницима изађе у сусрет, и омогући максимална откупна цена овогодишњег рода..

Пољопривредници су раније предлогали да производна цена пшенице, с просечним родом од 5 – 6 тона по хектару, треба да износи око 32 динара по килограму.


Блага зима и пролеће са пуно падавима наудило је пшеници па је примена агротехнике у пуном обиму била пресудна да се сачува усев. Само ратари који нису штедели новца за скупа заштитна средства успели су да сачувају овогодишњи род пшенице и могу очековати веће приносе.

Агрономи процењују да би ће ове године приноси бити шаролики и кретати се од четири до осам тона по хектару.И прошле жетве род је варирао ,а у просеку смо имали око пет тона по хектару.

Земљорадници који буду имали веће приносе могли би да наплате уложен новац за заснивање производње. Тренутно килограм жита вреди на Продуктној берзи Нови Сад 25,5 динара, док је лане зрно било скупље за десетак динара.

З. Делић

(Пољопривредник)

https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/poljoprivreda/psenica-iz-ovogodisneg-roda-od-2030-do-24-dinkg-01-07-2023

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/na-vojvodanskim-polima-poceo-najvazniji-posao-u-poloprivredi-hoce-li-biti

Srodni tekstovi

Оставите коментар