Потрошено 11 милиона евра и 15 година али није у функцији сточара и потрошача

ФОТО: У време КОВИД19 кризе ова лабораторија је радила анализе али ни тада није имала фискалну касу

Аутор: Gdjakovic
460 посета

МНОГО пута отварана је Национална лабораторија за испитивање и контролу квалитета млека, али фактички још не ради за тржиште. Новац у овај пројекат, који је требало да донесе сточарима у Србији реалну слику квалитета млека уложила је Европска унија, али и наша држава. Дирекцији за националне референтне лабораторије у Батајници од ЕУ је стигло више од 7,8 док је из српског буџета издвојено око 3,6 милиона евра. Надлежни су раније као један од водећих проблема. да се отвори ова лабораторија, наводили недостатак радне снаге. У међуивремену, тај проблем је решен, али су се појавиле друге ствари које коче рад.

Танасковићева: Мења сезаконодавни оквир, наредних месеци почеће рад

МНОГО пута отварана је Национална лабораторија за испитивање и контролу квалитета млека, али фактички још не ради за тржиште. Новац у овај пројекат, који је требало да донесе сточарима у Србији реалну слику квалитета млека уложила је Европска унија, али и наша држава.

Србија мора да увози пшеницу, а зашто?

Дирекцији за националне референтне лабораторије у Батајници од ЕУ је стигло више од 7,8 док је из српског буџета издвојено око 3,6 милиона евра. Надлежни су раније као један од водећих проблема. да се отвори ова лабораторија, наводили недостатак радне снаге. У међуивремену, тај проблем је решен, али су се појавиле друге ствари које коче рад.
„Национална лабораторија је опремљена и спремна за рад – казала је министарка пољопривреде Јелена Танасковић. – Оно што јесте био проблем, то је да нису могли да изидју рачуне и да наплаћују услугу по закону. Нису имали фискалну касу. Сада идемо у измену законодавног оквира. Отворили смо евиденциони рачун у Трезору, да могу да нашлаплчују. У наредних неколико месеци лабораторија ће бити отворена за тржиште.

Сточари у Србији истичу да њима млеко контролише само и једино млекара која га откупљује. Већ деценијама чекају да се отвори независна државна лабораторија, која би контролисала квалитет, јер приватнима не верују.
Млеко треба да се пла ћа по квалитету и никакодругачије сматра Васа Цигурски, произвођач из Старог Бечеја, који има око 400 грла говеда. – Али,треба нам и добра стра тегија. Рецимо, јужно од Саве и Дунава могло би да се производи органско млеко. Само када би се љу ди потрудили. Да то буде интерес и глобални план. У Војводини је високо конвенционална производња, изнад европског просека.Према речима. Џигурског, чије краве годишње произведу милион литара млека, лабораторија по:стоји, треба само да се покрене Ситуација у млечном.говедарству је таква да нема више места причама. Нема хране, много крава је заклано, имали смо две суше и сада треба да буду сви озбиљни. Не треба више критиковати зашто нешто није урађено, већ да се ко начно почне са радом. Нама не треба увозно млеко. Треба да се купује домаће, ада ми који производимо радимо како ваља.

МОНИТОРИНГ
Пре готово пет година Минтарство пољопривреде је најавило да лабораторија креће са испитивањем и контролом квалитета млека. Тај мониторинг је био део процес акредитације а најавњено је да же од 2019. премија за млеко бити исплаћивана на основу квалитета. То се до сада није догодило!

Аутор: Ј. Субин

Извор: Вечерње новости

Srodni tekstovi

Оставите коментар