Постигнут договор Србије и Македоније

Аутор: dzonioff
247 посета

На састанку министра трговине Србије Расима Љајића и македонског министра пољопривреде Љупча Николовског због ванцаринских баријера на извоз брашна из Србије постигнут је договор, потврђено је за Н1 у Министарству трговине.

Како су навели, након постизања договора, Србија је одустала од увођења контрамера Македонији.

Договорено је да се маркице на увозна паковања брашна од један, два и пет килограма стављају у Србији, а на она од 25 и 50 килограма да се то ради у Македонији.


Николовски и Љајиц́ су након састанка рекли да су обе стране направиле компромис како би се дошло до решења проблема.

Ово је почетак дугорочног решавања проблема између две владе у области пољопривреде и трговине, рекао је Николовски после радног састанка у Скопљу. Према његовим речима, Македонија и Србија ће формирати комисију за даљу сарадњу и превазилажење свих отворених питања.

Српски министар трговине је изразио очекивање да ц́е за месец дана Србија и Македонија системски решити овај проблем. „Јасно су показали политичку вољу да се уклоне све царинске баријере“, рекао је Љајиц́.

Подсетимо, власти у Скопљу су пре две недеље одлучиле да се брашно из Србије може увести само без акцизних маркица које се добијају у Македонији после фитосанитарних прегледа, што, како тврде извозници, може да траје и месец дана. Због тога извозници бражна из Србије месечно губе око 200.000 евра.

То је 13. пут у последњих седам година да су Србија и Македонија у спору због брашна.

Из Србије се годишње у Македонију извезе 40.000 до 50.000 тона брашна.

извор : http://rs.n1info.com 

Srodni tekstovi

Оставите коментар