Поскупела шаргарепа, недостаје патлиџана и броколија – Ово су цене са кванташких и зелених пијаца

Аутор: Gdjakovic
480 посета

Из седмице у седмицу је богатија и квалитетнија понуда парадајза, тиквице, паприке, краставца салатара и младог кромпира на кванташкој пијаци у Београду. Солидна је понуда младог купуса и даље је слабија понуда патлиџана, броколија и карфиола. Оно што се пре пар недеља догодило са кромпиром и црним луком протекле је недеље случај са шаргарепом, јер је приметно скупља. Скупљи су још у односу на предтходни период били броколи, карфиол, целер и паприка шиља. За разлику од њих ниже су биле цене битве, чери парадајза, тиквице, парадајза, патлиџана, зеља и спанаћа. Није било значајнијих промена у погледу понуде воћа на продајним пунктовима у односу на претходни период. У погледу цена забележен је раст код нара и грејпфрута. Продаја производа била је просечна. Понуда воћа била је уобичајена, као и портажња на зеленој пијаци Каленић у Београду. Пад цене је забележен код кивија. Задовољавајућа је била и понуда поврћа на пијачним тезгама током последње седмице марта, а потражња просечна. Јефтинији су у односу на претходни период били блитва, краставац салатар, млади црни лук, купус, паприка бабура, паприка остала и зеље. За разлику од њих скупља је била зелена салата. На кванташу у Лесковцу се по први пут појавио патлиџан. Боља понуда јагоде из увоза условила је пад цене у односу на претходни период. Поред јагоде забележен је пад цена младог белог лука, паприке шиље, спанаћа, першуна лишћара и зелене салате. Скупљи су били шаргарепа, паприка љута и парадајз. Карактеристика зелене пијаце у Пожаревцу је раст цена свих воћних врста које су биле у понуди током последње седмице марта према извештају репортера СТИПС. Што се повртарских култура тиче, забележен је раст цена целера, младог купуса, белог лука, љуте паприке, пасуља, першуна коренаша и першуна лишћара у односу на претходни период. Солидна понуда воћа и поврћа била је и на зеленој пијаци у Врању протекле седмице. Евидентиран је једино пад цена паприке шиље, док су цене осталих пољопривредних производа мировале.

Понуда јагоде била је боља током марта у односу на претходни месец, док је понуда повртарских култура поред младог купуса у асортиману имала и млади кромпир, зеље, млади бели лук и бољу понуду младог црног лука и ротквице из домаће производње и увозног поврћа (паприка, парадајза, краставаца, тиквица, патлиџана, броколи и карфиола). У понуди воћа су доминирали јабука, крушка, сува шљива, орах и увозно јужно воће. Мало слабија била је понуда и сортимент јабука у односу на јануар. На кванташима се могла пазарити по цени од 50 до 75 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 70 до 120 дин/ кг. Доста слаба била је понуда домаће крушке протеклог месеца, што је условило увоз ове воћне врсте. То се одразило на раст цене, па је у велепродаји варирала од 120 до 180 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 250 дин/кг. За поморанџу су купци на кванташима најчешће требали да издвоје од 120 до 130 дин/кг, док је у малопродаји доминирао износ од 150 дин/кг као и током фебруара. Доминантна цена мандарине на кванташима износила је 160 дин/кг, а на зеленим пијацама доминирао износ од 200 дин/кг. Понуда лимуна била је добра, како на кванташима, тако и на зеленим пијацама. У велепродаји је цена износила 140 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ 200 дин/кг. То указује на раст цене у односу на претходни месец.

 

Мало боља била је понуда ораха а цене су биле углавном непромењене.  На кванташима је цена варирала од 700 до 1.100 дин/кг. На зеленим пијацама је износ варирао од 800 до 1.200 дин/кг.

Значајнија понуда увозног црног лука, како на кванташима, тако и на зеленим пијацама, утицала је на даљи раст цене ове повртарске културе. У велепродаји је доминирао износ од 70 до 150 дин/кг, док су на зеленим пијацама купци најчешће требали да издвоје од 70 до 200 дин/кг. Настављен је тренд добре понуде шаргарепе, како у велепродаји, тако и у малопродаји. Цена се није мењала у односу на претходни период, па је на кванташима доминирао износ од 60 дин/ кг, а на зеленим пијацама од 80 дин/кг. У понуди кромпира је поред домаћег забележена значајња понуда увозног, како белог, тако и црвеног. На кванташима се могао пазарити по цени од 70 до 80 дин/кг. На зеленим пијацама варирала је цена од 80 до 130 дин/кг, али је доминирао износ од 100 дин/кг. Слаба је била понуда старог купуса. У велепродаји је варирао износ од 30 до 40 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 50 до чак 70 дин/кг. Забележена је слаба понуда и сортимент краставца салатара који се на кванташима продавао за 150 до 200 дин/ кг, а на зеленим пијацама за 300 дин/кг.

Боља је била понуда паприке и парадајза у односу на претходни месец условио на већини продајних места. Велепродајна цена паприке варирала је од 200 до 300 дин/кг, док је малопродајна износила од 250 до 400 дин/кг. За парадајз су купци на квантаима требали да издвоје најчешће 200 до 220 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 300 дин/кг. Солидна је била понуда празилука, тиквица, младог црног лука, спанаћа, ротквица, зеља и зелени.

Srodni tekstovi

Оставите коментар