Поскупела телад у Шумадији, цене свиња свих категорија порасле и јагањци скупљи за 20 динара

Аутор: Gdjakovic
527 посета

У кланицама на подручју шумадијског региона евидентиран је раст откупне цене
телади СМ расе телесне масе до 160 килограма. Откуп се најчешће одвијао по цени од 800 дин/кг.
Раст продајне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма забележен је на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 350 дин/кг. У кланицама на подручју рашког региона била
је, такође, виша откупна цена исте категорије говеда.
Током прве седмице октобра у кланицама на подручју јужнобачког региона забележен је пад откупне цене товне јунади телесне масе преко 480. Доминирао је износ од 340 дин/кг, а обим откупа био је просечан.
У кланицама на подручју Београда протекле су седмице откупљивани товни бикови СМ расе телесне масе преко 500 килограма по доминантној цени од 355 дин/кг, што указује на благи пад у односу на претходни период. Понуда и број откупљених грла био је слаб. Најчешћа откупна цена товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, износила је 330 дин/кг у кланицама на подручју нишавског региона, што указује на пад цене ове категорије говеда у односу на пртходни период.
Кланичари са подручја пиротског региона по вишој су цени откупљивали краве за клање протекле седмице упркос доброј понуди. Доминирао је износ од 280 дин/кг. На сточној пијаци у Пироту су се могла пазарити телад СМ расе телесне масе до 160 килограма, по доминантој цени од 600 дин/кг.

Обе категорије товних свиња биле су скупље, у односу на последњу седмицу септембра, на сточној пијаци у Краљеву. Код грла телесне масе од 80 до 120 килограма доминирао је износ од 300 дин/ кг, а код грла телесне масе преко 120 килограма износ од 230 дин/кг. У кланицама на подручју овог града и околних места, такође, је била виша откупна цена товних свиња и прасади телесне масе од 16 до 25 килограма.
На сточној пијаци у Чачку регистрован је пад продајне цене обе категорије прасади, пошто су се грла телесне масе до 15 килограма могла пазарити по доминантној цени од 350 дин/кг, док је код грла телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ ос 320 дин/кг.
Добра понуда, а и продаја је била на завидном нивоу.
У кланицама на подручју јужнобачког рагиона дошло је до раста откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, па је у категорији прасади доминирао износ од 440 дин/кг, а у категорији товних свиња 280 дин/кг.
Према извештају репортера СТИПС из Крагујевца, на пијаци живе стоке у овом граду били су јефтинији прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма и крмаче. За разлику од њих била је виша продајна цена товних свиња преко 120 килограма, пошто је доминирао износ од 200 дин/кг.
Кланичари са подручја зајечарског региона подигли су откупне цене товних свиња у односу на претходни период.
Доминантна откупна цена грла телесне масе од 80 до 120 килограма износила је 350 дин/кг, док је у категорији грла телесне масе преко 120 килограма доминирао износ од 340 дин/кг.

На пијаци живе стоке у Чачку је забележен раст продајне цене јагњади, у осносу на последњу седмицу септембра, пошто се доминирао износ од 430 дин/кг.
Раст продајних цена јагњади (420 дин/кг), јаради (320 дин/кг), двиски (200 дин/кг), оваца (180 дин/кг) и коза (120 дин/кг), то је карактеристика прве седмице октобра на сточној пијаци у Крагујевцу.
У кланицама на подручју рашког региона дошло је до раста откупне цене јагњади у периоду од 2. до 8. октобра 2023. године. Доминирао је износ од 400 дин/кг, а обим понуде био је слаб..
Доминантна продајна цена јагњади износила је 400 дин/кг у седмици за нама на пијаци живе стоке у Пожаревцу. Поред њих могла су се пазарити шиљежад по цени од 240 дин/кг и овце, код којих је доминирао износ од 200 дин/кг, као и претходне недеље. Протекле су се седмице на сточној пијаци у Смедереву могла пазарити јагњад по доминантој цени од 420 дин/кг, шиљежад по доминантној цени од 240 дин/ кг и овце по доминантној цени од 170 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу могла су се пазарити јагњад по доминантној цени од 400 дин/кг. Евидентирана је и продаја оваца, јаради и коза, а цене су биле непромењене и односу на предходни период.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар