Породично газдинство Марић: Спајање традиције са захтевима модерног тржишта

Аутор: draganadpetrovic
374 посета

Породично газдинство Марић из села Ботурић, код Александровца, бави се органском производњом и прерадом
воћа и поврћа. У чему је тајна успешне производње сазнали смо од Данице и Жељка.Даница је завршила вишу педагошку школу, али никада није радила у струци. Посветила се деци, јер је љубав према деци за њу била битнија него посао. Касније када су деца порасла одлучила је да се бави воћарством и повртарством и како каже није погрешила.Мештани овог села углавном се баве производњом воћа и поврћа, док смо ми производњу воћа и поврћа, претворили у прераду, прича нам Даница и додаје: Имамо око 140 производа, поносни смо на то. Ми смо петочлана породица,муж , троје деце и ја активо радимо и сви живимо од тога. Производимо парадајз, малину,грозђе, купину, поседујемо своју производњу.Свекрва и Даница, су спремале зимницу и поклањале. Виделе су шансу да крену и да продају и тако је пре четири године и почело. Откупна цена шљиве је била мала, тако да нису могли да преживе од тог новца. Супруг ради у просвети, тако да је Даница највише укључена у производњу.Наши домаћини спајају традицију са захтевима модерног тржишта, традиционалним рецептима приступају на нов начин и додају нове природне састојке, и тако стварају производе који су нашли пут до купца.Пододица Марић, поседује четири ха, производе, шљиву,малину, купину, рибизлу, аронију, вишњу, трешњу, грожђе,има свега сто је потребно за прераду. Од поврћа то је паприка,парадајз, купус, карфиол, броколи, лук и першун.

Илустрација: Даница и Жељко Марић из села Ботурић код Александровца

Ајвар праве се од домаћих сорти црвених паприка, печених на традиционалан начин по рецептурама наших бака. Како се укуси разликују, а наша жеља је да задовољимо свачијенепце, у понуди имамо две варијанте ајвара – благи и љути,домаћи кечапи, комплетна жимница, правимо џемове, слатка,матичне сокове, где има само сок од воћа.
Како истиче Даница за њу нема одмора, Током целе године она ради, одмор јој је за Божић и Нову годину. Замрзава
производе и тако током целе године прави производње.Највише се траже џемови, од виноградарске брескве, шљиве,
купине, малине, јер жене баш то и не праве.Даница и Жељко су експериментисали и дошли на идеју да
направе џем од љуте папричице, а и слатко од љуте папричице.
„Одаћу вам тајну састојака овог производа. У произод иде паприка,папричица, база је јабуково сирће и мала количина меда. Такође имамо и слатко од љубичице, слатко од обичне ливадске љубичице која прва стиже у пролеће,она је најлепша.То је уствари лек, лек за плућа, за упалу крајника, за упалу синуса.Користи се по кашичица ујутру и увече и помаже боље од сваког сирупа,одговорно стојим иза тога“, каже нам Даница.Наше тржиште за ове производе је широм Србије,појављујемо се на манифестацијама,упознајемо људе.Људи пробају производ затим се јаве обавезно. Постоји група “мали произвођачи Србије”, до купаца долазимо и преко ове групе,преко препорука. Сваки квалитетан производ нађе свог купца.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар