Погледајте шта воле да једу Срби у дијаспори

Аутор: dzonioff
248 посета

У развијеним државама Европе у Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Француској, Италији и у другим државама данас живи и ради велики број становника Србије. Грађани Србије, које дуго година живе и раде у иностранству, са великим задовољством посећује продавнице, које имају на својим полицама производе из Србије. Поред тога што српско становништво живи дуже време у иностранству нису заборавили на велики број прехрамбених производа, као што су џемови од разних врста воћа, ајвари, зимница, слаткиши, грицкалице, сиреви од крављег, овчјег и козјег млека и друго.

У европским градовима где живе и раде наши држављани, Срби су отворили продавнице, где је изложена прехрамбена роба из Србије, као и прехрамбена роба из других држава са простора Балкана. Производи који су произведени у Србији испуњавају све прописе, који се односе на квалитет, а потражња за производима из Србије код наших држављана у иностранству је у сталном порасту.

У Базелу у Швајцарској, живи и ради Божидар Николић, који је власник продавнице, која је претежно снабдевена прехрамбеном робом. Николић каже да је у последњих неколико година прехрамбена роба произведена у Србији изузетног квалитета и успева да испуни све захтева, које европски стандарди прописују. Српски производ са завичајем повезује наше држављане, а производ може само да одржи такву везу са Србијом. „У Србији постоје велики потенцијали, који нису у потпуности искоришћени за прераду примарних пољопривредних производа, а могу се искористити свакако. Произвођачи из Србије могу слободно да имају поверења да на дужи рок могу рачунати да ће њихов производ у дијаспори имати потражњу и сталне купце. У мојој продавници у продаји су вина Банатки ризлиг и Здрепчева крв, Еурокрем блок, еуровафел, кисели купус у вакумираном паковању и други. Можда данас изгледа недоступно, трговина која се налази у власништву српског становника је права и велика шанса да се закорачи на инострана тржишта која вапе за производима који су аутентични“, прича нам Божидар.

Привредна комора Србије, је начинила велики корак у повезивању дијаспоре са српском привредом, државним институцијама и локалним самоуправама кроз Инвестициони и пословни центар српске дијаспоре. То може допринети унапређењу и повећању обима производње у прехрамбеном сектору.

„Стално пратим у медијима дешавања, која се тичу повезивања дијаспоре и матице на пољу пласмана прехрамбених производа. Наши држављани који су власници трговина могу да рачунају на лако и брзо повезивање са добављачима у Србији, а то охрабрује информација из Привредне коморе Србије, да ће почети са радом Инвестициони и пословни центар српске дијаспоре. На једном месту је лакше информисати се, а не ићи данима од места до места. Велика је предност када у многим развијеним државама постоји наш народ, а то само може помоћи развоји српске привреде на пољу пољопривреде и прехрамбене индустрије. Наравно, отвара се могућност да задруге у којима се налазе пољопривреднци могу преко трговина у дијаспори да пласирају прерађевине и тако да побољшају сопствени стандард“, сматра наш саговорник.

На нивоу округа и општина потребно је још веће ангажовање на повезивању произвођача и трговаца из дијаспоре. „Пожељно би било да се сваке године организује, у окрузима и општинама, у току лета и зиме скуп прерађивача са тих подручја и трговаца из дијаспоре који би били веома корисни, највише потрошачима.

Поред српских држављана, број потрошача расте и код држављана где се трговина налази, на пример Швајцарци показују велико интересовање за производе из Србије, односно аутентичне српске производе“, на крају закључује Божидар Николић.

АгроБизнис магазин

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл gdjakovic@yahoo.com. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар