Повећана трговина на берзи у Новом Саду, објављене и цене житарица

Аутор: Gdjakovic
328 посета

На робно-берзанском тржишту, у односу на претходну недељу, бележи се већи обим трговања. Преко Продуктне берзе укупно је прометовано 1.675 тона робе чија финансијска вредност износи 55.060.750,00 динара, што је раст од 174,98 % у односу на седам дана раније.

Током целе недеље активност на тржишту кукуруза била је изражена на страни понуде, док је интересовање купаца за овом житарицом било слабо. Берзански уговори закључени су у ценовном распону од 23,00 до 24,00 дин/кг без ПДВа.

Пондер цена износи 23,72 дин/кг без ПДВ-а ( 26,09 дин/кг са ПДВ-ом), што је раст од 0,93%. Понуде кукуруза са већим процентом влаге ( до 16%) у ценовном опсегу од 23,00 до 23,50 дин/кг без ПДВ-а нису наишле на адекватан одговор тражње.

Првог радног дана на тржишту пшенице присутна је била понуда већих количина, док је тражња била слаба и на нижем ценовном нивоу. Како је недеља одмицала, забележене су понуде по нижим ценама, али и већа активност купаца што је позитивно утицало на обим промета. У зависности од параметара квалитета пшеницом се трговало у распону од 24,00 до 26,50 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износи 24,44 дин/кг без ПДВ-а ( 26,88 дин/кг са ПДВ-ом) показујући пад од 3,52% у односу на претходну недељу.

Када је реч о соји род 2022, купци су изразили интересовање за куповину мањих лотова у ценовном распону од 55,50 до 57,00 дин/кг без ПДВ-а. С обзиром да је понуда била изузетно слаба, до закључења берзанског уговора није дошло.

Трговало се мањом количином сојиног зрна род 2021 по цени од 56,00 дин/кг без ПДВ-а, уз обрачун квалитета.

Цена уљане репице нижа је за 2,38 % у односу на претходну недељу. Овом уљарицом трговало се по јединственој цени од 48,09 дин/кг без ПДВ-а (52,90 дин/кг са ПДВ-ом) што уједно представља и пондер цену.

Од осталих роба, трговало се сунцокретовом сачмом са 33% протеина по цени од 38,00 дин/кг без ПДВ-а.

Цене на Еуронексту су поново у паду. Приближавање краја кампање наводи оператере да финализирају одређене уговоре у контексту еквивалентних цена између жетве 2002. и жетве 2023. године.

У Француској су страхови за извоз због употребе фосфина у директној фумигацији, распршени јуче након појашњења Националне агенције за здравствену безбедност.

Дозвољена је употреба производа за житарице, намењене извозу у трец́е земље, које захтевају ову врсту третмана. У међувремену, извозна активност из Француске и Европе је и даље под притиском због паритета евро/долар изнад 1,0950 и другихо дступних извора. Извозници пажљиво прате пошиљке из Црног мора, посебно из Русије, а такође, на јужној хемисфери, активности из Аустралије.

Цене у Чикагу су смањене. Даљи пад цена нафте врши притисак на тржиште роба. Цене

пшенице и соје су се вратиле на нивое упоредиве са прошлом недељом, избрисавши недавно узлазно кретање у две сесије.

И даље се очекује кишно време за озиму пшеницу у наредних неколико дана, што пружа сигурност с обзиром на тренутно стање усева. Напредак пролец́не сетве се још увек прати у САД.

Извор:

https://www.poljoprivrednik.net/7116-berza-prodavci-nude-kukuruz-kupaca-nema

Srodni tekstovi

1 коментар

Лома 24. април 2023. - 04:38

Нема сетве нема това.Нека увозе храну из Украјине месо из Бразила пилетину из Албаније поврће из Турске прасиће из Хрватске јагњиће из Македоније.Мангупирању је дошао крај.

Одговори

Оставите коментар