ПКС: Увоз млека и млечних производа премашио 40 милиона евра у првом кварталу, какво је решење проблема?

Аутор: Gdjakovic
497 посета

Удружења сточара из Мачве и Централне Србије одложила су одлуку о протесту у Београду због проблема у откупу млека. На састанку са министарком пољопривреде поред осталог је предложено да се са 30 динара на 300 динара повећају заштитне таксe по килограму тврдог сира из увоза. Сточари очекују и да се у наредних 7 дана ограниче марже за млеко и млечне производе у домаћим трговинским ланцима. Ту меру подржавају и стручњаци за пољопривреду, јер су ти производи сада прескупи за грађане са просечним примањима.

На састанку са министарком пољопривреде сточари су поновили да им је производња неисплатива са садашњом откупном ценом млека. Одлуку о протесту су одложили док не виде да ли ће у наредних 7 дана да буду испуњена обећања које су добили на састанку, каже председник Управног одбора Удружења произвођача млека мачванског округа Горан Васић.

Горан Васић, председник Управног одбора Удружења произвођача млека мачванског округа: „Дошли су до неког решења за наше министарство да предлог да се усвоје прелевмани од 300 динара за сир, и да се марже на млечне производе смање бар на неки ниво од 15-20 посто, па ће нас председник државе примити на састанак у четвртак у 8.30.

Илустрација: Председник Александар Вучић приликом посете млекари „Лазар“ у Блацу/ Фото: Инстаграм

Васић је рекао за Радио Београд рекао да је ситуација на тржишту таква да су задовољни само трговци, а  да произвођачи млека и прерађивачи не могу да покрију ни основне трошкове производње.

Горан Васић, председник Управног одбора Удружења произвођача млека мачванског округа: „Рецимо качкаваљи имају испод 500-700 дин, у трговинским ланцима, као потрошач можете видети у трговачким ланцима не можете наћи качкаваљ на пијаци испод 1500-1600 дин. Имамо кајмак онда када идемо у трговинским ланцима цену од 1700 динара, а у трговинским ланцима се продаје по цени од 2 600 дин.

Ситуацију на тржишту млека и млечних производа на сличан начин види и секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство Ненад Будимовић.

Ненад Будимовић, секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство: „Ако узмемо просечно да је јогурт 140 – 150 динара у малопродаји, ако узмемо да је 55 динара откупна цена млека, треба разговарати о маржама трговачким да видимо да ли кроз евентуално смањење малопродајних цена можемо да дођемо до тога да се повећа потрошња тих производа. Мислим да је цена висока млека и млечних производа у трговини“.

Према речима Горана Васића, добар део проблема са којима се наши сточари суочавају изазван је увозом тих производа из држава чланица Европске уније.

Горан Васић, саговорник: „И они просто и стимулишу са 20 посто извоз својих производа, знате према другим државама. Њих то кошта, једног дана када униште нашу производњу они ће тај губитак повратити са високим ценама где ће потрошачи у Србији бити у ситуацији да ће и им и јогурт бити луксуз“.

Увоз млека и млечних производа у Србију у априлу се тек незнатно смањио у односу на фебруар, када се држава определила да тај проблем решава увозним таксама, поручио је Ненад Будимовић.

Ненад Будимовић, секретар Удружења Привредне коморе Србије за сточарство: „Ми смо опет увезли 40 и нешто милиона евра за први квартал млека и млечних производа, а овамо причамо да имамо велике залихе. Ја бих волео да видимо ту врсту анализе, много ту контрадикторности има није баш свака изјава, без обзира када су фармери или млекаре или трговци у питању, потпуно релевантна“.

Примарном производњом млека у Србији бави се нешто мање од 120 хиљада пољопривредних газдинстава и осталих правних лица. По званичним подацима, скоро 90 одсто њих спада у категорију малих произвођача.

Иван Јовановић, Радио Београд Први програм

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар