Паповић: „У Србији је лоша заштита потрошача! Р. Хрватска поново алрмира на хлорпирифос овог пута у шљивама

Аутор: Gdjakovic
644 посета

Национална организација потрошача: У Србији се слабо контролише здравствена исправност хране

БЕОГРАД, 1. септембра 2023. (Бета) – Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић рекао је данас да се надлежне институције не баве озбиљно контролом здравствене исправност хране, а да се Савет за безбедност хране није састао пет година. Он је, поводом враћања друге пошиљке воћа за 15 дана из Хрватске због употребе забрањеног пестицида хлорпирифоса, рекао да у Србији уопше не постоји контрола употребе заштитних средстава и периода каренце. „Код нас скоро да не постоји контрола употребе пестицида, фунгицида, инсектицида и периода трајања каренце. Национална организација потрошача Србије скоро десет година тражи да јој се обезбеде
средства како би могла да даје узорке на анализу у независну лабораторију, али јој нису додељена“, рекао је Паповић за Бету.
Додао је да се Савет за безбедност хране, при Министарству пољопривреде, који би требало да се бави проценом ризика у области безбедности хране, основан у мају 2017. није састао пет година. Паповић је рекао да Савет даје одобрење када неки нови производ треба да се пласира на тржишту на основу састава који наведе произвођач, а питање је, како је рекао, да ли ће се као такав и појавити на тржишту.
Он је рекао да потрошачи никада нису сазнали када инспекција повуче робу са тржишта због неисправности ко је њен произвођач, као ни у случају брескви које су враћене из Хрватске, како би могли да га избегавају. Паповић је рекао да су за безбедност хране одговорни, не само произвођачи, већ и трговци. „Пољопривредне апотеке, које продају заштитна средства су се намножиле и обогатиле јер имају препарате за све, па и за убрзано зрење плодова“, рекао је Паповић.
Организација потрошача, како је рекао, могла би да се финансира од дела средстава од казни као у Италији и оценио да и Комисија за заштиту конкуренције не ради свој посао и утврђује злоупотребе на тржишту, осим што обавештава шта су такве комисије урадиле у другим земљама. „Баш нас брига шта су урадили у Индонезији, треба да знамо ко је овде прекршио закон и зашто је кажњен са 0,02 одсто од промета када закон допушта да казна износи десет одсто“, рекао је Паповић. Истакао је да је у Србији „лоша заштита потрошача и да не знамо шта једемо“.,

ПОВЕЗАНА ВЕСТ

Хрватски цариници јуче су спречили увоз шљива из Србије, а пошиљку уништили због присуства пестицида хлорпирифоса, пренео је Данас. На порталу европског система брзог упозоравања на прехрамбену опасност (РАСФФ) објављено је обавештење о испоруци шљива у категорији „потенцијално ризично“, наводи Данас.

У спорној испоруци шљива забележено је присуство тог пестицида у концентрацији од 0,025 милиграма по килограму шљива, док је максимално дозвољена концентрација 0,01 милиграм по килограму. Ово је друга испорука воћа из Србије у Хрватску за пола месеца која је враћена због присуства тог пестицида. Хрватска царина је 14. августа забранила увоз брескви из Србије због присуства те сусптанце, чије је коришћење у ЕУ забрањено. Асистенткиња Катедре за примењену хемију, Хемијског факултета у Београду Слађана Савић изјавила је, поводом забране увоза брескви, да та супстанца, осим што има отровно дејство, задржава се у организму и веома се тешко разграђује, па је ефекат продужен. „Из Европске агенције тврде да су симптоми уноса прекораченог нивоа хлорпирифоса мучнина, вртоглавица и конфузија. Уколико су радници на плантажама изложени изливању, могућа је респираторна парализа и смрт“, рекла је Савић. Додала је да је неповољно да се труднице излажу хлорпирифосу, јер студије показују да то може негативно утицати на нервни систем плода. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је поводом враћања пошиљке бресака, третираним хлорпирифосом, објаснило да је донело одлуку о давању дозволе за ограничену и контролисану примену средстава за заштиту биља на бази хлорпирифоса искључиво за третирање шећерне репе и свако неовлашћено коришћење те врсте препарата за друге културе је забрањено законом и строго кажњиво. На РАСФФ јуче је Немачка пријавила шљиве из Пољске, такође са присуством хлорпирифоса и то у двоструко већим количинама него у шљивама из Србије, од 0,045 милиграма по килограму. То обавештење је означено као „потенцијално озбиљно“.

Милосављевић: Хрватска вратила српске шљиве иако су пре извоза прошле контролу

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић изјавио је да шљиве из Србије, чија је пошиљка заустављена на граници са Хрватском, због како је наведено опасних пестицида, не може бити анализирана у Србији јер је наложено њихово уништавање.

Небојша Милосављевић је рекао за Танјуг да је инспекција послата код извозника и произвођача и да се резултати очекују данас или сутра.

Шљиве су пре извоза прошле контролу и утврђено је да је производ безбедан, рекао је Милосављевић поводом вести да је јуче кроз систем за брзо обавештавање ЕУ стигла информација о пресретању пошиљке свежих шљива из Србије ка ЕУ јер је садржала опасан пестицид.

„Та пошиљка није враћена код нас, тако да не можемо да је узоркујемо и извршимо упоређивање са оним што смо добили кроз саму нотификацију, већ је наложено њено уништавање. Одмах по добијању те информације послали смо инспекцију и код извозника и код произвођача – два произвођача су продала ту шљиву извознику и практично та њихова шљива чини пошиљку која је пресретнута у ЕУ“, рекао је Милосављевић.

Додао је да су узели узорке и дали и на анализу. Сада чекају резултате.

„Прелиминарни резултати говоре да нису пронађени остаци средстава за заштиту биља“, рекао је Милосављевић за Танјуг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар