Паника у Британији: Прети велика несташица парадајза

Аутор: draganadpetrovic
332 посета

Услед лоших временских прилика и строгих ограничења у Мароку и Шпанији за извоз воћа и поврћа, али и проблема везаних за Брегзит, Велика Британија се суочава са несташицом – парадајза, а Британци на друштвеним мрежама деле слике празних рафова у маркетима.

– Супермаркети се прилагођавају тренутним условима и труде се да сарађују са узгајивачима пољопривредних производа, како би обезбедили купцима широк спектар свежих намирница – рекао је директор за одрживост и храну британског малопродајног конзорцијума Ендру Опи, објавио је британски „Телеграф“.

Британија током зимског периода највише увози из Шпаније, Холандије и Марока, а након Брегзита, отежан је и увоз свежих производа из земаља ЕУ.

Илустрација: У Велику Британију отежан увоз свежих производа из земаља ЕУ

Мароканске власти увеле су забрану извоза парадајза, лука и кромпира у западну Африку, због забринутости за безбедност и пораст цена хране. Такође, раст цене ђубрива, поплава и ниска температура погодили су усеве у Шпанији и Мароку.
Потпарол Британског удружења узгајивача парадајза казао је да је због отежаног увоза дошло до несташице парадајза и да се та намирница очекује на трговинским полицама до краја марта или почетком априла.

Британски пољопривредници упозоравају на све већи притисак због повећања цена енергената и ђубрива.

Председник Националне уније фармера, Дејвид Ексвуд, казао је да трошкови енергије и временски услови престављају комбинацију фактора који су довели до празних полица у супермаркетима, због чега влада треба озбиљно да схвати овај проблем.

Извор: Порасла и цена парадајза

Све већа потражња довела је до пораста цена, при чему за цену килограма парадајза требало је одвојити 2,09 фунти у јануару 2020. године, а у јануару ове године 2,96 фунти, наведено је у подацима Националне канцеларије за статистику. Цене производа у Великој Британији су нагло порасле од почетка прошле године.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/198890/kad-su-glasali-o-bregzitu-nisu-mislili-na-paradajz/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар