Пала цена телади, јунади и бикова, а товне свиње скупље. За јагњад цена варира од пијаце до пијаце

Аутор: Gdjakovic
915 посета

Кланичари са подручја Шумадијског региона, по нижим су ценама у односу на предхони период откупљивали товну
јунад телесне масе преко 480 килограма. Доминирао је износ од 340 дин/кг. Осим  њих вршен је још и откуп телади СМ расе телесне масе до 160 кикограма по доминантној цени од 700 дин/кг и краве за
клање по цени од 250 дин/кг.

У кланицама на подручју Златиборског региона евидентиран је пад откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма јер се откуп најчешће одвијао по цени од 370 дин/кг. Нижа је била продајна цена крава за клање СМ расе протекле седмице на пијаци живе стоке у Ужицу. Продаја се најчешће одвијала за 280 дин/кг уз просечну понуду и тражњу.
Протекле је седмице у кланицама на подручју Јабланичког региона вршен откуп товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма по доминантној цени од 350 дин/кг и крава за клање исте расе по доминантној цени од 240 дин/кг. Понуда товних бикова била је просечна док је понуда крава за клање била доста слаба.
Иако је пијаца живе стоке у Краљеви била отворена могла су се продавати говеа овце и козе. Што се говеда тиче у
понуди је било телади СМ расе по цени од 820 дин/кг, товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма по
цени од 330 дин/кг, приплодне јунице које су се могле пазарити за скоро 200.000 динара по грлу и краве за клање по цени од 260 дин/кг.


Најчешћа откупна цена товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма зносила је 320 дин/кг у кланицама на подручју Лознице и околних места. За откупљене товне бикове телесне масе преко 500 килограма одгајивачи су добијали 350 дин/кг, док је код крава за клање доминирао износ од 230 дин/кг.

Товне свиње скупље 

Болест свиња Афричка куга која је регистрована у Србији, Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој, Италији, Грчкој, Северној Македонији и код дивљих свиња у Мађарској, Бугарској, Словачкој и Чешкој, са великим бројем жаришта главни је разлог забране рада сточних пијаца у већини градова укхучених у СТИПС. Репортери СТИПС са подручја Шапца протекле су седмице евидентирали раст откупне цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма на доминантних 240вдин/кг у кланицама на подручју овог града и околних места.
Раст откупне цене товних свиња евидентиран је и у кланицама на подручју Подунавског региона јер је доминирао износ од чак 270 дин/кг. Скупља су била и грла телесне масе преко 120 килограма пошто је доминирао износ од 230 дин/кг. Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у односу на предходни период у кланицама на подручју Крагујевца и околних места. Наиме, доминирао је износ од 300 дин/кг.


Пад откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма евидентиран је у седмци за нама у кланицама на
подручју нишавског реиона. Идентична је ситуација била и на пијаци живе стоке у Нишу па је доминантна цена прасади износила 330 дин/кг. Кланичари са подручја Јабланичког региона откупљивали су прасад телесне масе од 16 до 25 килограма по доминантој цени од 350 дин/кг и товне свиње телесне масе од 80 до120 килограма код којих је доминирао износ од 220 дин/кг. Иако је сточна пијаца у Краљеву била отворена протекле недеље забрањен је био промет прасади и осталих категорија свиња због болести.
Доминантна откупна цена прасади задржала је износ од 400 дин/кг у кланицама на подручју Лознице. За откупљене товне свиње су одгајивачи дообијали од 230 до 260 дин/кг у зависности од телесне масе и квалитета грла, док је у категорији крмача за клање доминирао износ од 200 дин/кг.

Овде читајте ЦЕНЕ СТОЧНЕ ХРАНЕ

На сточној пијаци у Ужицу евидентиран је пад продајне цене јагњади у односу на предходни период. Најчешће су се могла пазарити за 360 дин/кг. Обим понуде и продаје био је на завидном нивоу. Откупна цена шиљежади достигла је ниво од чак 250 дин/кг у периоду од 21. до 27. августа у кланицама на подручју Подунавског региона. Обим понуде и откупа биоа је просечан. Репортери СТИПС из Крагујевца забележили су пад продајних цена двиски и
оваца у односу на предходну седмицу на сточној пијаци у овом граду. За двиске су купци требали најчешће да издвоје 170 дин/ кг а за овце 150 дин/кг. Поред њих у понуди је било јаради по цени од 200 дин/кг и козе по доминантној цени од 120 дин/кг.
У кланицама на подручју Шумадијског региона такође је доло до пада откупне цене двиски у односу на предходни период пошто је доминирао износ од 150 дин/кг.
Протекле су седмице јарад била скупља од јагњади на сточној пијаци у Краљеву пошто су се јарад продавала за
400 дин/кг, а јагњад за 380 дин/кг. Поред њих могли су се пазарити овце по цени од 180 дин/кг и приплодни овнови за скоро 30.000 динара по грлу. У кланицама на подручју Рашког региона вршен је откуп јагњади и оваца, а откупне цене биле су на прошлонедељном нивоу

Srodni tekstovi

Оставите коментар