Пала цена малина на кванташу, стигле прве крушке – објављујемо све цене код нас и у Хрватској

Аутор: Gdjakovic
490 посета

Знатно боља била је понуда брескве, нетарине, кајсије, малине и боровнице на кванташкој пијаци у Београду током
последње седмице јуна. Појавиле су се и ране сорте крушке по доминантној цени од 100 динара за килограм. Забележен је пад цена боровнице, брескве, кајсије, нектарине, рибизле, малине. За разлику од њих скупљи су били трешња, ананас и киви. Солидна понуда поврћа на продајним пунктовима.


Све је више у понуди домаћи краставац, парадајз, паприка, патлиџан, броколи, карфиол, али је још увек слаба понуда и сортимент паприке што утиче на високу цену. У односу на предходни период јефтинији су били блитва, целер, диња, патлиџан, црни лук, зелена салата и зеље. Раст цена забележен је код шампињона, тиквице, мадог кромпира, карфиола, младог црног лука, али је највише поскупео купус пошто је доминирала цена од 80 дин/кг.
Забележена је прва понуда ране сорте крушке јунска лепотица на пијаци Каленић у Београду. Настављен је тренд боље понуде боровнице, малине, брескве, касије и нектарине, што је условило пад цене. За разлику од њих виша је била цена јагоде због веома слабе понуде. Скупљи је био и лимун у односу на предходну седмицу. Разноврсна понуда повртарских култура на пијачним тезгама, али је продаја била нешто слабија него предходне седмице. Ниже су биле цене црног лука, младог кромпира, паприке бабуре. Раст цена евидентиран је код броколи, карфиола, празилука.


На кванташкој пијаци у Лесковцу репортери СТИПС су забележили пад цена кајсије брескве и нектарине. Што се поврћа тиче регистрован је раст цена бораније, купуса. За разлику од њих јефтинији су били цвекла, диња,
паприка бабура и шиља, кромпир млади, лук црни, паприка љута.
На зеленој пијаци у Чачку још увек има у понуди јагоде по доминантној цени од 500 дин/кг. Боља је понуда вишње која се најчешће могла пазарити за 180 дин/кг. Богата је била понуда сезонског поврћа на пијачним тезгама. Кромпир се продаје по цени од 120 дин/кг, а парадајз по цени од 140 до 220 дин/кг. За купус су купци требали да издвоје од 80 до 100 дин/ кг, а за шампињоне од 320 до 350 дин/кг Паприка се протекле седмице продавала по цени од 250 до 300 дин/кг, а шаргарепа од 70 до 90 дин/кг.

Преглед за цео јун 

Протеклог су месеца на пијачним тезгама доминирале трешње, брескве, кајсије, нектарине а последних десетак  дана јуна могле су се пазарити малине, боровнице, рибизле, купине, вишње и крушке произведене у Србији. Трешње је било у изобиљу на пијачним тезгама. Цена је на кванташима варирала од 150 до 200 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 250 до 300 дин/ кг. Понуда јагоде била је слабија у односу на мај што је условило раст цена. На кванташима је доминирао износ од 150 дин/ кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 200 дин/кг.

За брескву и нектарину су купци на кванташима требали да издвоје од 120 до 150 дин/кг, док је на зеленим пијацама цена варирала од 150 до 200 дин/кг. Цена кајсије још увек је била висока па је у велепродаји доминирао износ од 200 дин/кг, сок је најчешћа малопродајна цена варирала од 250 до 300 дин/кг. Солидна је била понуда лимуна и поморанџе како на кванташким тако и на зеленим пијацама. За лимун је на кванташима требало издвојити од 130 до 180 дин/кг, док је цена на зеленим пијацама требало издвојити од 180 до 230 дин/кг. Слична је била ситуација и на тржишту поморанџе.


У понуди ораха није било значајнијих промена у односу на предходних неколико месеци. Цене су такође остале непромењене. Разноврсна и све обимнија понуда повртарских култура па су се током јуна на пијацама поред младог кромпира, купуса, црног лука, зелени, тиквице, шаргарепе, парадајза, паприке, краставца салатара, карфиола, броколи, ротквице и празилука појавили грашак, боранија и патлиџан произведени у Србији.
Настављен је тренд добре понуде младог кромпира који се на кванташима могао пазарити по цени од 80 до 120 дин/кг, док је на зеленим пијацама варирала цена од 150 до 200 дин/кг.

Добра је такође била понуда купуса. У велепродаји је доминирао износ од 50 дин/кг, док је на зеленим пијацама
најчешћа цена износила 80 дин/кг. Утисак репортера СТИПС да се у јуну делимично нормализовало тржиште црног лука како на кванташима тако и на зеленим пијацама. У велепродаји је цена најчешће мварирала од 100 до 120 дин/кг док је на зеленим пијацама доминирао износ од 150 дин/кг.

Илустрација: /Фото: Pixabay

Оно што се дешавало са црним луком протеклих месеци током јуна се дешавало на тржишту шаргарепе. Упркос доброј понуди настављен је тренд раста цене. На кванташима је доминирао износ од 150 дин/ кг, док је најчешћа постигнута цена на зеленим пијацама износила 200 дин/кг. Боља је била понуда краставца салатара који се на кванташима најчешће продавао за 60 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 150 дин/кг. То указје на пад цене у односу на мај.

Поред увозне паприке како бабуре тако и осталих сорти на продајним пунктовима се појавила и домаћа. Велепродајна цена варираала је од 180 до 200 дин/кг, док се у малопродаји најчешће могла пазарити по цени од 250 до 300 дин/ кг. ИЗ седмице у седмицу боља је и понуда парадајза на продајним пунктовима кванташа и тезгама зелених пијаца. За куповину ове повртарске културе је на кванташима требало издвојити Купци су на кванташима требали да издвоје најчешће од 130 до 150 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ је варирао од 150 до 200
дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар