Пад промета кукуруза, пшеница преузела примат

Аутор: draganadpetrovic
72 посета

На Продуктној берзи у Новом Саду ове седмице је прометовано 4.305 тона робе укупне финансијске вредности 126,2 милиона динара, што је раст у односу на претходну седмицу од 5,26 одсто.
Протеклу недељу је карактерисао пад активности на тржишту кукуруза, док је пшеница после дужег времена преузела примат у трговању, наведено је у извештају Продуктна берза.

За разлику од претходне недеље, када је кукуруз био доминантна култура у трговању и када је прометовано 3.230 тона ове робе, ове седмице је дошло до пада активности.

Прометовано је укупно 275 тона кукуруза, чак 91,49 одсто мање у односу на седам дана раније, наводи се у извештају Продуктне берзе Нови Сад.

Током читаве седмице понуда је била повећана у односу на тражњу, да би тек крајем недеље дошло до смањења понуде.

Цена кукуруза бележила је пад како је недеља одмицала, а њиме се трговало у ценовном распону од 17,50 до 18,80 динара по килограму без ПДВ-а, у зависности од анализе на афлатоксин.

Илустрација: У паду потражња и цена кукуруза

Пондер цена износила је 18,07 динара по килограму без ПДВ-а (19,88 са ПДВ-ом), те је статистички цена била нижа у односу на прошлонедељну за 4,51 одсто.

У понуди се ове седмице нашао и кукуруз новог рода са анализом на афлатоксин до 20 ппб по цени од 17 динара по килограму без ПДВ-а. У укупном обиму промета кукуруз је учествовао са шест одсто удела.

Највећи количински промет ове седмице забележен је на тржишту пшенице, где је пшеница новог рода чинила 72 одсто укупног недељног промета. Тражња је током седмице махом била нешто слабија од понуде, осим у среду када је слабија била понуда.

Берзански уговори закључени су у ценовном распону од 20,50 до 21 динар по килограму без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета и паритета.

Пондер цена износила је 20,90 динара по килограму без ПДВ-а (22,99 са ПДВ-ом), те је приметан негативни тренд цене од 0,48 одсто у односу на претходну недељу.

Пшеница је прометована и на паритету ЦПТ купац по цени од 21 динар по килограму без ПДВ-а, а закључен је и један берзански уговор за сточну пшеницу са хектолитарском масом 73 кг по цени од 20 динара по килограму без ПДВ-а.

На тржишту соје ни ове седмице није било значајнијих промена, а активност је била тек благо повећана у односу на претходну недељу.

Берзански уговори закључени су у ценовном распону од 61,80 до 62 динара по килограмубез ПДВ-а, уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 61,90 динара по килограму без ПДВ-а (68,09 са ПДВ-ом), те је у односу на претходну недељу приметан пад цене од 1,75 одсто.

Илустрација: На тржишту соје ни ове седмице није било значајнијих промена/ ФОТО: Pixabay

Када је у питању уљана репица, ове недеље приметна је била нешто слабија понуда. Реализације преко Продуктне берзе остварене су у ценовном распону од 50,91 до 52,20 динара по килограму без ПДВ-а (435 до 446 евра по тони без ПДВ-а). Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ купац по цени од 51,97 динара по килограму без ПДВ-а (444 евра по тони без ПДВ-а).

На тржишту сточног јечма приметан је знатан пад активности у односу на почетак жетве. И понуда и тражња су током седмице биле слабе и усмерене на мање количине, што се манифестовало кроз изостанак закључења берзанских уговора, додаје се у извештају.

Од осталих роба, у току седмице се трговало и сунцокретовом сачмом са 33 одсто протеина по цени од 29 динара по килограму без ПДВ-а. У понуди се нашла и раж по цени од 23 динара по килограму без ПДВ-а, али до трговања овом робом није дошло.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/produktna-berza-pad-prometa-kukuruza-psenica-preuzela-primat-posle-duzeg-vremena_1552674.html

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар