Пада цена сировог млека

Аутор: Gdjakovic
557 посета
Пад откупних цена у Европи могао би да се настави и наредних месеци, процењују стручњаци
Наставља се пад откупне цене сировог млека у Европи. Како преноси „Агроинфонет”, цена на немачком тржишту тренутно је од 40 до 48 евроценти за литар, што помаже трговцима да обезбеде јефтиније производе на акцијама. Тако зрели сир у паковању од 400 грама у „Лидловим” радњама кошта само три евра, пише „Агроинфонет”. Наводи да је млеко као сировина јефтиније и да ће тако бити и наредних месеци.

Како је за „Политику” рекао Вукашин Баћина, председник Удружења произвођача млека из Баната у Србији је дошло до смањења откупних цена, што је лоше по произвођаче али је и даље производња у границама исплативости. Упитан да ли је тачно да млекаре настављају да ограничавају откуп, јер се незванично може чути како је фармерима најављено да ће смањити количине које купују за 10 одсто, Баћина одговара да озбиљне млекаре то нису урадиле.

ИМЛЕК обуставио отукп млека од „неколицине“ фарми због наводног присуства афлаткосина

– Имамо спорадичне случајеве. Мање млекаре су тренутно у проблему, јер не могу да се изборе са конкуренцијом. Цена млека је снижена, али није тако лоше. Рецимо, ја сам последњу количину продао за 49,5 динара без премије. Ако се тој тренутној откупној цени дода и државна премија од 15 динара још послујемо у границама рентабилности – нагласио је наш саговорник. Подсетио је да је произвођачка цена млека око 65 динара у зависности од величине произвођача. Србија не може и не треба да прати дешавања с млеком у Немачкој јер се у Европи произвођачи стимулишу јако добро.

– Наше премије су коректне али су мале у односу на земље Европске уније – рекао је он.

Нагласио је да је највећи проблем за овај сектор настао од када су уведене санкције Русији. Велике количине млека остале су заробљене на европском тржишту и ЕУ сада стимулише млекаре да извозе ван граница уније у Србију, Македонију, Албанију…

– Зато имамо дампиншке цене млека, сира. Сада није тако лоше и надамо се да неће бити још смањења цена. Мали фармери ће тешко моћи да опстану. Остаће велике компаније и средњи произвођачи.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/551059/mleko-cena

Srodni tekstovi

Оставите коментар