Очекује се скок цена млека и млечних производа

Аутор: Gdjakovic
313 посета

Цене млечних производа поново расту

На међународном тржишту уочава се и блаже поскупљење живинског меса док свињетина мање кошта због пада тражње

Глобални индекс цена хране наставља да пада али споријим темпом, обавила је у последњем извештају Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

У октобру је био 0,5 одсто мањи у односу на септембар, док су цене у поређењу с вредностима од пре годину дана биле ниже за 10,9 одсто. Пад међународног индекса цена прошлог месеца резултат је појефтињења шећера, житарица, биљних уља, шећера… док индекс цена млечних производа расте.

Јавни дуг Србије на крају септембра износио 35,5 милијарди евра

Смањене су међународне цене пшенице првенствено због повећања залиха у САД. Трећи месец заредом појефтинила су биљна уља, чија је просечна цена сада за 20,7 одсто нижа у односу на исти период 2022. године. Ово је највише уочљиво код палминог уља, које налази широку примену у прехрамбеној индустрији. За потрошаче је алармантно то што млечни производи поново поскупљују.

Индекс је повећан за 2,2 одсто, на шта је највише утицао раст цена млека у праху које млечна индустрија обилато користи у производњи различитих производа. Стручњаци напомињу да је разлог за овакво стање на тржишту то што су залихе млека у западној Европи прилично оскудне.

Уочава се и блажи раст цена меса 0,7 одсто. Код свињетине – индекс је пао трећи месец заредом, највише као последица слабе потражње, док је забележен мањи пораст цена живинског меса, говедине и овчетине.

На нашем тржишту килограм живе ваге свиња тренутно кошта од 240 до 250 динара. Произвођачима та цена релативно одговара, како се може протумачити из њихових коментара на форумима који окупљају сточаре.

Са том ценом покривају трошкове узгоја или остварују минималну зараду, будући да је цена сточне хране пала али још не онолико колико су појефтиниле житарице.

Како је недавно објавио новосадски „Дневник”, због пада тражње полако падају и цене меса. На тржишту се, по сведочењу произвођача, товљеници мање траже него иначе у ово доба године. Не очекују се нова поскупљења јер је рекорд већ остварен. Једно време сваке недеље у трговине су стизали нови ценовници а сада су принуђени да их спуштају како би се месо продало.

Шећер коначно појефтинио

Највећи пад индекса забележен је код шећера, цене су биле мање 2,2 одсто у односу на септембар, али су и даље 46,6 одсто изнад нивоа у истом месецу прошле године.

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар