Очекује се историјски ниска производња вина

Аутор: Gdjakovic
248 посета

Након годину дана изазовних климатских услова у јужној Европи 2021. године предвиђа се да ће производња грожђа бити знатно нижа и краћа у односу на претходне маркетиншке године. Производња вина у три главне земље произвођача (Италија, Француска и Шпанија)се процењује на око 117,3 милиона хектолитара. То представља пад од 18% у односу на 2020. Годину.

Поред пролећних мразева који су десетковали око 30% винограда у Француској и северној Италији, град, суше али болести су додатно појачале губитке. Без на променљиве временске прилике ипак се очекује да квалитет грожђа буде виши и да ћемо имати квалитетна вина. У Италији се процењује да производња вина варира између 43,7 и 45 милиона хектолитара, бележећи пад од 9%.  Имали смо годину коју су пратили најпре позни пролећни мразеви а затим град, олуја и суше које су резултирале чак и значајним квалитативним и квантитативним разликама између суседних виноградарских области. Многе области у северној и централној Италији су биле тешко погођене пролећним мразевима који су уништили и до 40% рода. Француска прогнозира најоштрији пад  и то 29% у односу на 2020. годину јер је мало вероватно да ће овогодишњи род премашити 33,3 милиона хектолитара. Пролећни мразеви, који су десетковали око 30% узгоја у земљи, заједно са биљним болестима због летње влажности, очекује се да ће резултирати историјски ниским родом, сличном оном из 1977. године. Шпанија предвиђа производњу од 39,5 милиона хектолитара, 7 милиона хектолитара мање од последње када је забележено 46,5 милиона хектолитара.

У Немачкој се очекује да ће обим производње бити испод 9 милиона хектолитара

а то је испод 10-годишњег просека приноса. Немци најављују да је 2021. обећавајућа година за пенушава вина.

Португал је једина земља у којој се очекује пораст, иако слаб свега+1%. Очекује се да ће пад производње у Azores, Minho и регији Lisbon бити надокнађен повећањем у виноградарским регионима Douro , Oporto i    Terras  de Cistercian. Мађарска очекује да ће се жетвени приноси кретати између 2,5 и 3 милиона хектолитара.

Коментаришући ситуацију на тржишту, Luca Rigotti, председник  Радне групе за вино у Copa-Cogeca је изјавио: „Поновно отварање HoReCa сектора и наставак извоза, укључујући и САД након суспензије царина везан за спор Боинг-Ербас, доноси умерени оптимизам. Међутим, мању производњу и дуготрајне негативне ефекте пандемије КОВИД-19 показују да су сектору потребни одговарајући инструменти како би се регулисале турбуленције на тржишту.

Srodni tekstovi

Оставите коментар