Охрабрујући најновији подаци за извоз малине

Аутор: Gdjakovic
510 посета

Министарство пољопривреде одлучно је у намери да помогне средњим и малим хладњачарима, а тиме и произвођачима у решавању великих проблема који се односе на пласман и исплату прошлогодишњег рода малине. Ово је речено на састанку одржаном у Ариљу у организацији удружења Наше воће Србија. Из ресорног министарства су поручили да ће помоћи у добијању субвенционаних кредита од стране Поштанске штедионице по повољним условима. Репортер Састанку у Ариљу присуствовали су представници Задружног савеза Србије, удружења Бреза, Наше воће Србија, бројни малинари из Ивањице, Ариља, Пријепоља и других места западне Србије. подршку колегама су дали малинари из Сурдулице, који се налазе у истом проблему и очекују што хитније њихово решавање. Милош Цветковић, малинар из Сурдулице: “ Имамо нека уверавања да ће држава да да допринос да се реши ова проблематика која траје већ од сезоне откупа, где константно цена пада и не знамо где,буквално не знамо где је томе крај. Надам се да ће држава и државни органи да препознају ову проблематику, јер да не дођемо у ситуацију да се неке ствари решавају кад им време није“.

Санел Диздаревић, произвођач малине из Пријепоља: „Ситуација је јако тешка, никад није била тежа у последњих 20 година и неизвесна. Почели су да се подижу малињаци. То све сад какав ће бити крај и завршетак ове сезоне, све је енигма“.

Према доступним информацијама, у Србији се на лагеру налази од 10 до 15 хиљада тона малине, односно прошлогодишњег непродатог и неисплаћеног рода. Спекулише се и да у земљи има још око 40 хиљада тона малине на залихама. Божидар Јоковић, удружење Наше воће Србија „Морамо доћи до истине, је л ’ ми имамо 40 хиљада тона на лагеру малине сада или немамо. Ако имамо 40 хиљада тона, онда ми правимо поново сами себи проблеме. Ми не треба да уложимо у обилну производњу, што мислим да немамо и задњи подаци о извозу су охрабрујући, тако да мислим да неће остати толика залиха малине у Србији, а имаћемо поремећаје у производњи и у Пољској и у Украјини и у свим осталим малинарским земљама“.

Јоковић је убеђен да ће се наћи решење за настале проблеме, и то једино уз помоћ државе. Мале и средње хладњачаре спасиће гарантовани субвенционисани кредити са повољним каматама и уз одговарајући грејс период, каже Јоковић и тврди да мали хладњачари нису криви за пословање у сектору малинарства.

„Божидар Јоковић, удружење Наше воће Србија Одговорно тврдим да мале хладњаче, задружне хладњаче нису доносиле одлуку ни о цени како свежег сабира воћа малине, тако ни о цени продаје замрзнуте. Нисмо директни извозници, већ деценијама смо наслоњени на домаће купце, наше извознике. Тај велики поремећај на том тржишту који се догодио, али ми пандан имам с друге стране једну добру и охрабрујућу вест да смо имали добар извоз у пресеку године на изворној квоти“.

Министарство пољопривреде максимално ће се укључити у решавање проблема у малинарству. Више састанака је било тим поводом и са произвођачима и са малим и средњим хладњачарима. Извесних помака има, тврди Ненад Доловац из Министарства пољопривреде.

Ненад Доловац, министарство пољопривреде: „Донели смо и одлуке које се тичу одлагања плаћања дугова, мораторијума Народне банке из претходних кредита, из претходне године, међутим наравно да се од нас очекује још нових иницијатива и предлога како решавати ову ситуацију. Покренули смо иницијативу да видимо како и на који начин можемо да помогнемо и у пласману прелазних количина малина из претходне сезоне,а и како решавати проблеме из претходне године. Овде пре свега мислимо на изналажење могућности добијања субвенционих кредита од стране Поштанске штедионице,а субвенционисани кредити по устаљеној шеми требали би да буду и то се разматра као могућност, наравно у складу са буџетским средствима, од стране Министарства пољопривреде“.

Доловац је обећао да ће проблеми у малинарству бити решени у што краћем року. Једна од солуција је и да се у залог дају малине као гаранција за кредитно задуживање, али о томе ће тек бити речи.

Извор: Гласник/ТВ Лав плус

Srodni tekstovi

Оставите коментар