Омогућен излазак малих произвођача меса и млека на тржиште

Аутор: dzonioff
301 посета

Мали и традиционални произвођачи меса и млека у Србији од следеће године ће моћи да на потпуно безбедан и легалан начин изађу на тржиште, било да се ради о продаји робе са кућног прага, локалним пијацама и маркетима или територији целе државе, захваљујући новоусвојеном правилнику, изјавио је данас, 18. децембра 2017. године министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Реч је о Правилнику о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности, као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла, а који ће се примењивати од 1. јануара 2018. године.

Недимовић је поручио да данас почиње процес спајања малих произвођача меса и државе, јер је, према његовој оцени, све време било потребно да се људи који се баве том делатношћу уведу у нормалне токове тржишта како би све функционисало на начин на који то функционише у земљама ЕУ.

„До сада смо имали једну ситуацију где уколико желите да се бавите прерадом меса или прерадом млека, били сте условљени истим стварима без обзира да ли имате мале количине или имате хиљаде, стотине хиљада или тоне нечега“ рекао је министар Недимовић у Сремској Митровици, где су представљене националне мере флексибилности за пословање малих и традиционалних производњи хране животињског порекла.

Према речима Недимовића, услови које су мали и велики произвођачи морали да испуне са аспекта безбедности хране, били су потпуно исти.

„Рецимо, у Сремској Митровици постоји велика кланица ‘Митрос’ и онај ко је желео да ради малу прераду, морао је да испуни апсолутно исте услове у погледу објеката, опреме и свега осталог. То за једног сточара који жели да има своју малу прераду баш није могуће реализовати. Једноставно, мали произвођачи су наилазили на зидове и нису били у могућности да квалитетно наступе на тржишту“, рекао је Недимовић. Поред тога, у мерама руралног развоја за 2018. годину, набавка опреме за те објекте ће бити субвенционисана од стране државе са најмање 50 одсто, а у девастираним подручјима где имамо доста малих произвођача са 65 одсто, додао је Недимовић.

„Субвенционисаћемо све, од зидања објеката до набавке опреме и желимо да то учинимо доступно свима“, поручио је министар пољопривреде.

„Желимо да демистификујемо причу у вези са безбедношћу хране и приближимо је малим произвођачима“, оценио је Недимовић, закључивши да је циљ Министарства пољопривреде да мали произвођачи зараде више новца, а то ће им, према његовим речима, омогућити продаја својих производа и прерађевина од куће и „са кућног прага“, баш као што је пракса у Словенији или Аустрији.

Представљени су и резултати пројекта „Унапређење квалитета и безбедности хране у сектору производње меса у Србији“, који реализују Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), у оквиру чега је и донет правилник, као и сет Водича за примену правила о флексибилности, као и национална ознака „Српски квалитет“ за обележавање производа од домаћих сировина и вишег квалитета. Поручено је да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, по угледу на прописе Европске уније, доноси прописе којима се олакшава производња малим производним капацитетима, односно смањују финансијска оптерећења и административне препреке кроз одступање у погледу изградње, уређења и опремања објеката.

Такође, истакнуто је да се тим прописима омогућава коришћење традиционалних алата, материјала и поступака за производњу гастрономских производа, али и да се подстиче економија на селу кроз валоризацију повезаности сопствене производње и прераде на газдинству и продаја малих количина директно потрошачу.
Координаторка на пројекту из УН ФАО Лиса Паљети казала је да УН ФАО и ЕБРД раде већ дуго на промоцији безбедности хране, која се тиче преговарачког поглавља 12 о приступању Србије Европској унији, те усклађивању домаћих стандарда са правилима ЕУ.


„Заиста смо јако срећни због тог достигнућа што су мали произвођачи у Србији данас у могућности да буду конкурентни и да извозе своје производе широм света“, поручила је Паљети.

Паљети је додала да ће мере флексибилности за пословање малих и традиционалних производњи хране животињског порекла побољшати квалитет и оснажити произвођаче, као и да ће се установити нова политика за безбедност и квалитет производа од меса и млека.

Srodni tekstovi

Оставите коментар