Од чега зависи рок трајања јаја и до када је употреба безбедна

Аутор: draganadpetrovic
515 посета

Рок трајања јаја зависи од неколико фактора – колико су свјежа, како су третирана и на којем мјесту их чувате, а најважније је питање гђе сте их купили.

Куповина свјежих јаја од локалног, породичног пољопривредног газдинства или малог произвођача свакако је најбоља опција, зато што су вам тада највеће шансе да заиста добијете свјежа јаја.Наиме, неопрана јаја која се донесу директно из кокошињца могу да стоје ван фрижидера и до 4 недеље прије него што их конзумирате.

За овако дуготрајан рок заслужан је површински заштитни слој који се зове кутикула, и служи као природна баријера за бактерије. Састоји се углавном од протеина и фосфора.

Грешка је ако „прљава“ јаја покушавамо да оперемо прије него што их одложимо, јер им на тај начин уништавамо овај танак, али изузетно моћан заштитни слој, стога увијек бирајте неопрана јаја када их купујете директно од произвођача.

Илустрација: Купујте опрана јаја из фрижидера продавнице/ Фото: Pixabay

Уколико јаја купујете у продавници, савјетујемо вам да увијек купујете она која се чувају у фрижидеру, јер су јаја из продавнице већ прошла кроз поступак прања.

Пошто прање јаја уништава природну кутикулу, она морају да се охладе како би се спријечио улазак бактерија.

Прије него што их купите, отворите паковање како бисте провјерили да ли су љуске цијеле, односно да нису негђе напукле, и чим дођете кући смјестите их у фрижидер,на температури до 4 степена.

Овако чувана јаја, свој квалитет ће задржати до три недеље.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Od-cega-zavisi-rok-trajanja-jaja-i-do-kada-je-bezbjedno-da-ih-upotrijebite/701760

Srodni tekstovi

Оставите коментар