Огромну количину жита продаће Египту једна држава а то није Србија!

Аутор: Gdjakovic
426 посета
Египат ће увести 600.000 тона пшенице из Русије у две пошиљке у мају након завршеног међународног тендера који је организовао купац, пренео је Ројтерс. Куповина ће бити организована у две етапе, од по 300.000 тона, и то од 10. маја па до краја тог месеца.

У марту је та агенција известила да Русија нема планове да обустави свој извоз пшенице, али је желела да осигура да цене пољопривредницима буду довољно високе да покрију трошкове, пише „Врлдгрејн”. Предвиђа се да ће египатски увоз у наредној економској години порасти за око три одсто, на 10,8 милиона тона, према извештају Америчког министарства пољопривреде.

Египат је иначе веома захтеван трговац који диктира строге услове и житарице купује преко тендера. Годишње потребе у им око 10 милиона тона, што је око три просечне годишње производње у нашој земљи. Србија је још 2019. покренула процедуру за усаглашавање фитосанитарних услова за извоз пшенице у ту земљу. Министарство пољопривреде је, годину дана касније, обезбедило и дозволе за извоз житарица у Египат али није познато да ли су и које количине евентуално извезене преко страних шпедитера, мултинационалних компанија које послују у Србији. Постојало је и интересовање за  наш кукуруз и сунцокретово уље.

До пре здравствене кризе, Египат, као највећи светски увозник жита, највише је куповао пшеницу управо из Русије која је највећи произвођач, а када је реч о нашем региону из Румуније.

Како се наводи, Русија је и касније остала највећи страни снабдевач Египта пшеницом, обезбедивши им готово половину потребног увоза пет током 2020-21 године. Та земља, од почетка сукоба у Украјини, ради на диверсификацији својих извора набавке жита. Украјина је такође била значајан добављач пшенице за Египат.

С друге стране, украјинске житарице су и даље проблем држава – суседа Украјине. За род пшенице прогнозе су за сада оптимистичне – очекује се 131 милиона тона на лето (прошлога лета било је 126 милиона тона). И за предстојећу сетву кукуруза расте интересовање, очекује се такође значајно већи род на јесен и то од 65 милиона тона (прошле сезоне је род био слаб због суше – у силосима је било само 52,1 милион тона). Недавно је објављено да постоји обећање представника Украјине да неће извозити житарице и уљарице у Пољску до жетве овог лета, пише „Агроинфонет”.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/547345/psenica-rusija-egipat

Srodni tekstovi

Оставите коментар