Ово је кобасица којом можемо да освојимо свет

Аутор: dzonioff
304 посета

Пеглана кобасица један је од домаћих производа који су у последњих неколико година доживели праву експанзију. За веома кратко време, она се нашла раме уз раме са чувеним пиротским ћилимом и
качкаваљем и винула се у свет врхунских сухомеснатих деликатеса. Све су то били разлози да се о тајнама необичног укуса овог популарног специјалитета распитамо детаљније.

Ретки мештани старопланинских села кажу да су пеглану кобасицу правили још њихови прадедови. Она је увек била цењен производ, којим се сваки домаћин веома радо хвалио. Права пеглана кобасица, тврде они, једино може бити из пиротског краја. Разлог за то је њен јединствен, незабораван укус, који се може добити само од меса стоке напасане на старопланинским пашњацима. Многобројне лековите, миришљаве и у свету јединствене биљке које расту на овом тлу у пегланој кобасици ће препознати сваки истински познавалац и љубитељ квалитетног меса.

По старим традиционалним рецептима,пеглана се прави од комбинације три до четири врсте меса, углавном козјег, овчијег, јунећег и понекад коњског. Сви зачини који се додају су потпуно природни, а главни међу њима су бели лук, туцана или млевена паприка, бибер и со. Конзерванси, вештаке боје, адитиви, ароме и мириси, као и масноће, лој и друге нежељене примесе нешто су што у пегланој кобасици нећете пронаћи ни у траговима. Зато се она са пуним правом убраја у здраве и еко производе од чистог меса. Процесе термичке обраде и димљења замењује сушење на старопланинском ваздуху. На оптималној температури између -5 и +5 0Ц, без влаге и оштрог мраза, пеглане се као и пре много година уназад суше по тридесетак дана. Сваких неколико дана оне се пеглају стакленим флашама или сличним ваљкастим предметима. На тај начин истискује се ваздух и влага, па кобасице могу дуго да остану здраве, сочне и укусне. Истовремено, са сваким пеглањем оне се све више увијају у облик потковице, па се зато у пиротском крају сматрају симболима за срећу и радо дарују драгим људима.

Међу бројним произвођачима пеглане кобасице у Пироту као један од највећих издваја се Далибор Тошић. Он је и добитник многих награда и признања за овај производ и о пегланој увек говори са много љубави. Она је, каже, много пута до сада имала велики значај за опстанак њиховог породичног газдинства и зато заслужује да јој се посвети пуна пажња. Тако је Далибор одлучио да пеглану кобасицу почне да продаје и у лепим паковањима, чиме она купцима постаје још атрактивнија.
„Тренутно, ја први и једини производим пеглану током целе године. Моја породица и ја смо освојили и технологију сушења у комори. Уз додатно хлађење, проветравање, аутоматско регулисање нивоа влаге, температуре, струјања ваздуха и надзора температуре 24 часа преко смс сервиса успели смо да сачувамо квалитет и у контролисаним условима. Зато већ неколико година пеглану можемо да понудимо тржишту 365 дана у години“, истиче Тошић.

„Прошлог месеца поднели смо и захтев за регистрацију погона за прераду меса Управи за ветерину. Он ће уједно бити и први регистровани погон за производњу пеглане кобасице. То је за нас од великог значаја, јер тренутно тешко успевамо да произведемо све веће количине које се траже на тржишту. Следећи корак на путу развоја пеглане кобасице вероватно ће бити дозвола за извоз. То би већ могло да утиче и на целокупан развој сточарства на Старој планини, па и напредак целе наше општине“, додаје он. На крају, за случај да ускоро будете у прилици да сретнете њено величанство пеглану кобасицу, запамтите још неколико савета наших пиротских домаћина. Пеглана се сече оштрим ножем и то на милиметарски танке комадиће, под углом од 750. Најбоље је јести је у добром и веселом друштву, без журбе, како би у устима осетили жар укуса и отапање мириса Старе планине. Пријатно!

АгроБизнис магазин

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл gdjakovic@yahoo.com. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите  www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар