Ово алкохолно пиће се све више извози

Аутор: dzonioff
190 посета

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Јапан су три највец́а извозна тржишта индустрије шампањца, чија је продаја у 2017. години помогла остварењу укупно 4,9 милијарди евра промета, објавило је удружење произвођача.

„Овај учинак је резултат повец́ања извоза“ на „2,8 милијарди евра, што је 6,6 одсто више у односу на 2016. годину“, објавио је Одбор за шампањац.

Вино „Шампањац“, заштиц́ено контролисаном етикетом порекла, носи назив по региону на североистоку Француске.

„У поређењу са 2016. годином, где је раст промета био подстакнут диверсификацијом понуде, то је јак напредак на тржиштима где се шампањац најбоље продаје, што објашњава нови рекорд из 2017. године“, оценио је Одбор.

Сједињене Државе задржавају „прво место као драгоцено извозно тржиште“, а продаја која је прошле године достигла 586 милиона евра, испред Велике Британије која „и даље пати од негативног утицаја Брегзита, уз пад количине од 11 одсто“, прецизирала је организација.

Јак раст је и на јапанском тржишту и по вредности (+21,3 одсто) и по количини (+17,6 одсто).

„Кина, Хонг Конг и Тајван“ су нова јака упоришта за винаре Шампање, док су „резултати Јужне Кореје такође изузетни (+39,5 одсто вредности) уз куповину која први пут прелази милион боца“, нагласио је шампањски одбор.

У 2017. години укупна продаја износила је 307,3 милиона боца, што је повец́ање од 0,4 одсто у односу на 2016. годину.

Перформансе ван Европске уније су у супротности с резултатима на француском тржишту, где је дошло до пада обима продаје од 2,5 одсто, са 153,6 милиона боца.

извор : http://rs.n1info.com 

Srodni tekstovi

Оставите коментар