Ове године за килограм малине до 500, а дневница 4000 динара

Аутор: Gdjakovic
943 посета

ОВЕ ГОДИНЕ АКО ДНЕВНИЦА ПРЕЂЕ 4.000 ПО ДАНУ БИЋЕ СУПЕР! Малинари у проблему, а ево колико ће бити килограм ЦРВЕНОГ ЗЛАТА

Малинари очекују од 400 до 500 динара за килограм црвеног злата ове сезоне, а огромна количина малина у српским хладњачама чека на купце.

Ове сезоне мањи род малина 

Са првим топлијим данима кренули су и радови у Ивањици и Ариљу који важе за престонице српских малиногроја. Временски услови нису им ишли на руку, па се како кажу, ове сезоне може очекивати мањи род. Такође, према речима малинара Добривоја Радовића бројни малињаци по којима је позната Западна Србија могли би да буду смањени, јер произвођачи незадовољни неисплаћеним зарадама и због све већих трошкова производње, намеравају да посеку ову воћку и чекају нека боља времена.

„Ове године можемо очекивати мањи род на тржишту и то због више фактора. Зима је каснила, имали смо јако високе температуре кад им време није. У јануару месецу дочекали смо падавине без минуса нарочито у равничарским крајевима и све је то предуслов да наше црвено злато роди у знатно мањем обиму“, каже за РИНУ, Добривоје Радовић, председкик Асоцијације малинара Србије.

Држава помаже откуљивачима малине

Претходне сезоне српска малина достигла је рекордну цену по килограму, међутим упркос томе многи произвођачи црвеног злата остали су празних џепова, јер како кажу нису успели ни до сада да наплате сва потраживања. Велике количине малине још увек стоје ускладиштене и чекају купце, али са нестрпљењем се чека и колика ће откупна цена бити ове године.

„Ја очекујем да ће она бити од 400 до 500 динара за један килограм. Управо због низа фактора који утичу на производњу условљавају да она буде висока. Мерило томе је да осигуравајуће куће раде на цени од 280-300 динара. Тачно је да доста малине има у малим и средњим хладњачама, али за то нису криви производјачи, већ саме хладњаче, јер су они претходних година чисте зараде по једном килограму малине имали до 2 евра, и тада су свим прољпривредним произвођачима они давали доплату од 15 динара“, додао је он.

Већ годинама уназад малинари се сусрећу са великим проблемом, а то је недостатак радне снаге. Већ сада калкулишу и прави се рачуница за предстојећу сезону, а по свему судећи своје малињаке многи ће обрати у кругу породице.

„Прошле године ко је брао малине добро је зарадио. Са дневницом од 5000 динара, смештајем и храном радници су могли да зараде и две плате у малињаку. Ове године ако дневница буде 4000 по дану то ће бити супер, мислим да неће бити потребе за додатном радном снагом већ се домаћини ослањању на сопствену, како не би правили додатне трошкове и самим тим били у минус“, поручује Радовић.

Због великих количиа ускладиштене малине, њена цена по килограму сада се креће од 250 до 300 динара, што је доста ниже у односу н прошлогодишње цене.

Извор:

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1754174/Ove-sezone-manji-rod-malina.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар