Ова област може допринети здравијим и одрживим системима за производњу хране. Погледајте!

Аутор: dzonioff
232 посета

Агроекологија може допринети креирању здравијих и одрживијих система за производњу хране, поручио је генерални директор Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Хосе Грацијано да Силва.

„Морамо промовисати трансформативне промене у начину на који производимо и конзумирамо храну, али и понудити одрживе системе за производњу хране који омогућавају здраве и хранљиве намирнице, као и очување животне средине“, рекао је Да Силва у уводном обраћању на 2. Међународном симпозијуму о агроекологији у Риму, који траје до 5. априла.

„Агроекологија може дати више доприноса овом процесу“, истиче Да Силва.

Већина процеса производње хране тренутно почива на пољопривредним системима великог инпута, уз високу цену по животну средину, што за резултат има наставак деградације земљишта, шума, вода, квалитета ваздуха и биодиверзитета, наводи се у саопштењу ФАО.

„Фокус на повећању производње по било коју цену није био довољан за искорењивање глади, а сада видимо и глобалну епидемију гојазности“, додао је генерални директор ФАО.

Комбинујући традиционална и научна знања, агроекологија примењује еколошке и социјалне приступе поллопривредним системима, фокусирајући се на повећање интеракције између биљака, животиња, људи и животне средине.

извор : http://www.novosti.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар