Објављене цене стоке и сточне хране али и кајмака, сира и јаја широм Србије

Аутор: Gdjakovic
105 посета

Прасад јефтинија на подручју Лесковца и Чачка, а скупља на подручју Крагујевца Откупна цена јагњади достигла је
износ од 600 дин/кг у кланицама на подручју подрињског региона у периоду од 13. до 19. маја 2024. године, што
указује на раст. Овце су, такође, откупљиване по вишој цени, пошто је доминирао износ од 230 дин/кг.  Према извештају репортера СТИПС из Крагујевца, била су скупља јагњаг, јарад и овце на пијаци живе стоке у овом граду.
За јагњад су купци требали да издвоје 550 дин/кг, јарад 350 дин/кг, док је у категорији оваца доминирао износ од 200 дин/кг. У кланицама на овом подручју је откупна цена јагњади била виса, док се откуп оваца обављао по нижим ценама у односу на претходни период. Јагњад су била јефтинија на пијаци живе стоке у Краљеву, пошто се продаја најчешће одвијала по цени од 400 дин/кг. Нижа је била откупна цена јагњади и у кланицама на подручју рашког региона. Доминирао је износ од 500 дин/кг. Пад цене јагњади забележен је и на сточној пијаци у Нишу упркос врло слабој понуди. Наиме, доминирао је износ од 550 дин/кг.


На пијаци живе стоке у Смедереву, такође, је била нижа цена јагњади, јер је доминирао износ од 550 дин/кг. Поред јагњади у понуди је било оваца чија је доминантна цена износила 300 дин/кг. Кланичари са подручја Пиротског региона протекле су седмице откупљивали јагњад по нижим ценама, јер је доминирао износ од 550 дин/кг. Обим понуде био је добар, а и откуп грла ове категорије оваца био је на истом нивоу.

Цене прасади си свиња

Пад откупне цене прасади евидентирао је репортер СТИПС из Лесковца у кланицама на овом подручју, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг. Понуда ове категорије свиња била је просечна и обим откупљених грла био је, такође, просечан. Откупна цена товних свиња телесне масе преко 120 килограма задржала је износ од 220 дин/кг. На пијаци живе стоке у овом граду забележен је, такодје, пад доминантне цене прасади на 550 дин/кг. Наставља се тренд пада цене прасади у односу на претходни период на сточној пијаци у Чачку, према извештају репортера СТИПС. За грла телесне масе до 15 килограма купци су требали да издвоје 360 дин/кг, а за грла телесне масе од 16 до 25 килограма 350 дин/кг, што је за трећину нижа цена у поређењу са недељом пре ове. Пороед прасади могле су се пазарити и крмаче за клање које су се најчешће продавале по цени од 250 дин/кг.

Према извештају репортера СТИПС из Крагујевца, на пијаци живе стоке у овом граду дошло је до раста цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма и крмача за клање, док је цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, била нижа у односу на претходни период. Доминантна цена прасади износила је 550 дин/кг, товних свиња 230 дин/кг, а најчешћа продајна цена крмача за клање била је 190 дин/ кг. У кланицама на подручју шумадијског региона забележен је раст откупних цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма (550 дин/кг) и крмача за клање (190 дин/кг). Кланичари са подручја јужнобанатског региона протекле су седмице, такође, оборили откупну цену прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма на доминантних 600 дин/кг,а товних свиња на доминантних 220 дин/кг.

Цене сточне хране

Репортер СТИПС из Краљева протекле седмице је забележио раст цене сојине сачме, пошто је доминирао износ од 90 дин/кг. Обим понуде ове значајне компоненте за припрему квалитетног сточног хранива био је просечан. На пијаци у овом граду дошло је до пад цене пшенице, упаковане у џакове, најчешће од 50 килограма, пошто је доминирао износ од 26 дин/кг, па се доминантна цена изједначила са ценом кукуруза, који је, такође, могао да се пазари за 26 дин/кг.
Протекле седмице је дошло до промена цене пшенице и кукуруза на газдинствима у околини Лознице, пошто је
доминантна цена пшенице износила 28 дин/ кг, а кукуруза 26 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју
овог града евидентиран је пад доминантне цене сточног брашна на 22 дин/кг. Било је промена цена и на пијаци у
Лозници, пошто су кукуруз (25 дин/кг) и луцеркино сено у балама (22 дин/кг) били јефтинији у односу на претходну седмицу, а пшеница (28 дин/кг) скупља. На пијаци у Чачку су се протекле седмице могли пазарити пшеница и сточни јечам у џаковима најчеће од 50 килограма по доминантној цени од 30 дин/кг. За кукуруз, такође, упакован у
џакове требало је издвојити 25 дин/кг, док је доминантна цена сточног брашна износила 26 дин/кг. У силосима на подручју Кикинде је доминантна цена кукуруза у ринфузу износила 18 дин/кг, док је на газдинствима у околини града постигнут износ од 25 дин/кг, како за кукуруз упакован у џакове од 50 килограма, тако и за кукуруз у ринфузу.

Радна снага у пољопривреди Србије броји 1,15 милиона људи, чланова породичних домаћинства је 1,13 милиона, док број стално запослених на породичним газдинствима износи 1.070, од чега је 10 одсто жена, наводи се у јуче објављеној брошури РЗС-а, Попис пољопривреде 2023. Највећи број носилаца породичних газдинстава, њих 44,72 одсто су старији од 65 година, док је следећа по бројности групација од 56 до 65 година где је 24,51% од укупног броја, што значи да је више од две трећине носилаца породичних газдинстава старије од 56 година. Највећи број пољопривредних газдинстава, чак 69%, има један до два члана. Међу управницима газдинстава убедљиво преовлађују мушкарци, којих је 77 одсто. (агронеwс), Министарство пољопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар