Нови закон спречава трговце да зарађују преко кичме пољопривредника

Аутор: dzonioff
225 посета

Француска планира да укине продајну понуду хране да за један купљени производ други добијаш гратис у супермаркетима како би гарантовала бољу зараду фармерима. Ова мера део је ширег закона о храни и пољопривреди, који је представљен Влади, а чији је циљ регулисање минималних цена хране и ограничење распродаја у Француској. Фармери, који представљају значајно бирачко тело у француској политици, дуго се већ жале на рат цена између продаваца на мало за који кажу да је добар за потрошаче, али погађа произвођаче.

„То ће бити олакшање за продавце на мало који ће моћи да смање марже на друге производе и плате боље произвођачима“, рекао је министар пољопривреде Стефан Траве, додајући да се ово односи само на храну. Он је додао да ће забрана методе да се за један купљен производ други добија гратис, која није тако честа у Француској колико у Великој Британији, помоћи да се смањи бацање хране.

Извор: https://www.b92.net/ 

За сада друге чланице ЕУ нису најавиле примену оваквих закона, али је за очекивати да буде одређених реакција, нарочито ако се има у виду да слични проблеми тиште све пољопривреднике у ЕУ прокоментарисао је ову вест за насш портал Горан Ђаковић, главни и одговорни уредник Агробизнис магазина и додао: „Трговци у Србији би такође требало да буду ограничени на сличан начин, јер су наши пољопривредници још у лошијем положају него француски“.

Srodni tekstovi

Оставите коментар