Нова трансакција у месној индустрији, турци хоће још говедине?

Аутор: dzonioff
105 посета

Индустрија меса „Срем Шид“, која је добила новог власника, планира обраду 400 грла говеда дневно и извоз у Турску, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Индустрија меса „Срем Шид“, која је добила новог власника, планира обраду 400 грла говеда дневно и извоз у Турску, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Недимовић је, на Деветој националној конференцији Агробизнис Србије „Аграрна политика у 2018. години“, рекао да са Турском постоји споразум, који предвиђа извоз од 5.000 тона меса те да ће се у наредном периоду разговарати о повећању квота за извоз у ту земљу, преноси „Тањуг“. „Одлучни смо да се извози у Турску, али имамо проблем, немамо кланице, објекте, које могу својим капацитетима и технолошким карактеристикама способне за говеђи програм“,  каже Недимовић и објашњава да у овом тренутку имамо четири лиценце за Турску, а веома мале капацитете за прераду говеђег меса. Недимовић наводи да ће се у „Срем Шиду“ обрађивати 400 говеда дневно и да ће то помоћи да се испуне капацитети за извоз у Турску. „Циљ је да не дођемо у ситуацију, да ако смо договорили 5.000 тона, извеземо две до три хиљаде тона. Турска страна жели да иде на проширење квота и требало би да договоримо повећање квота“, каже Недимовић. Након 17 година и више неуспелих покушаја преузимања „Срем Шида“, очекује се покретање производње у овом некадашњем месном гиганту, који је својевремено запошљавао и до 2.000 људи. На крају прошле године, дуг „Срем Шида“ износио је 577 милиона динара, а око 230 радника и даље чека заостала потраживања. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар