Неће вам бити пријатно када видите цене малине у Пољској и Украјини

Аутор: Gdjakovic
863 посета

И наши највећи конкуренти незадовољни због цене малине
Произвођачима у Пољској за килограм нуде тек нешто више од евра, а они за све криве Украјинце због поремећеног тржишта
Да ли ће домаћи малинари моћи да очекују боље понуде у овој сезони
Држава прави амбијент тиме што контролише квалитет малина, уређује систем, прати шта улази у земљу. Али не може да одреди цену малине јер њу одређује тржиште и све друго било би изнуђено и исхитрено.

– Не можете ви рећи једном приватнику мораш да платиш толико, а продаћеш за толико, јер он тражи свог купца и сам уговара – изјавила је за РТС министарка пољопривреде Јелена Танасковић, а преноси Тањуг.

Подсетила је и да је ово прва година када држава није почела да се бави малином у време бербе већ много раније. Нагласила је да је у новембру послат захтев Народној банци Србије која је одобрила мораторијум кредита за претходну годину за неисплаћену малину, како би хладњачари могли уместо да враћају кредите, да плате произвођачима оно што су остали дужни.

– Након тога је Влада Србије одобрила још две милијарде динара да мали и средњи хладњачари који нису исплатили малину из претходног рода могу да узму кредит у залогу да дају малину, чију смо вредност проценили на 300 динара, и да исплате примарне произвођаче директно из тог кредита банке – рекла је министарка.

Ево када ће бити исплаћене субвенције и објављени јавни позиви за остале секторе пољопривреде

И поред тога што је процењена на 300 динара, на тржишту тренутно достиже највише 240 динара и то тек однедавно код једног од највећих откупљивача. Има и хладњача у Србији које нуде 150.

Истина је да су цене у Србији више него у Пољској и Украјини и у оваквим глобалним тржишним условима питање је да ли ће домаћи малинари моћи да очекују боље понуде у овој сезони. Упућени кажу да је и 200 динара, с обзиром на количине у залихама и општу климу на тржишту, за многе хладњачаре максималан износ.

Како је недавно објављеној и у Пољској, која нам је годинама била највећи конкурент, воћари се буне због прениске откупне цене малина која износи 1,12 евра. Пољопривредни саветодавни центар „Мазовијецки” израчунао је да производња једног килограма кошта 1,67 евра, у шта су укључени и трошкови плата берача. Сматрају да је разлог овако лоше ситуације укидање царина на прехрамбене производе који долазе из Украјине, међу којима је и јагодасто воће, пише портал „Фармер”.

Недавно су малинари у Лублинској регији, где се производи 70 одсто овог воћа у Пољској, прекинули бербу и обуставили испоруке и сада траже откупну цену од 1,80 до 2,24 евра за килограм.

Малинари сами себи пуцају у ноге

Како се наводи, љути су и на комесара за пољопривреду Европске комисије, свог земљака Јануша Војчеховског који не види проблем у увозу јефтиног воћа.

У Украјини цена четири пута нижа него лане
Медији истичу да ништа боље није ни њиховим комшијама. Откупне цене малина у Украјини су од 0,40 до 0,60 евра, наводи „Ист фрут”. Али, како је сезона тек почела, многи се боје да би оне могле и даље да падају. У Украјини је цена малина ове сезоне четири пута нижа него прошле, наглашава се у анализи, и чак пет до шест пута нижа него у исто време 2021. Али Украјинци, како тврде стручњаци са којима смо разговарали, не намеравају да одустану од овог посла и у наредним годинама се очекује експанзија у производњи. Иначе, Украјина је после Србије и Пољске један од највећих извозника смрзнутих малина, а последњих пет година има велики утицај на глобалне цене тог воћа, пише „Агроклуб”. Предвиђања су да ће хладњачари глобално да купују мање овог воћа јер још имају залихе смрзнутих плодова из 2022.

https://www.politika.rs/sr/clanak/560700/maline-cena

Srodni tekstovi

3 коментари

Emil57 7. јул 2023. - 06:58

Ова власт пљачка свој народ свуда где може.Све новине су под контролом овог лоповског режима.Сада прогутају вест да у Европи се плаћа малина неш то изнад евра,а права цена малине је 7,5 евра.Ова лопурда из Информера за награду од вође има већи део патрона та над хладњачама,пушта ове лажне информације.Опљачка ће опет сељака, а и он је гласао за њих.За жито су их већ слагали,а за кукуруз ће тек.Водиће мо децу у зоолошки врт врло брзо да виде свињу,краву ,коња и остале дома ће животиње.Овима су само паре и пљачка свог народа у глави.Ди ће им душа.

Одговори
Ero 7. јул 2023. - 16:19

Bolju vlast birati.Onu koja bi 80 dinara malinu platila.Nikad vlast nije malinu plaćala,možda je DOSova 80din.Malinu tržište plaća.Ako malina nije tražena što je radimo.

Одговори
E ovako 8. јул 2023. - 04:33

Како је могуће да Украјинци имају сада толико једних пољоприпредних производа?! Добар део Украјине је под Руском контролом део је у ратној зони и они сад од једном имају огромне количине робе. Како?! Значи мешетари лове у мутном!

Одговори

Оставите коментар