Нема купаца, цене морале доле: Пале цене кукуруза и пшенице

Аутор: draganadpetrovic
294 посета

И на Продуктној берзи у Новом Саду као да је ове недеље дувала кошава. Купаца је било толико мало да је промет пао готово 80 одсто. А са мањим прометом дошле су и мање цене…

Изразито мали промет забележен је ове седмице на робно-берзанском тржишту, каже недељни извештај Продуктне берзе у Новом Саду.

Готово одсуство тражње али и мања понуда на тржишту довели су до количински мањег обима трговања. Преко берзе прометовано је свега 800 тона робе, што је недељни пад од 78 одсто. У односу на четворонедељни просек то је пад од 79 одсто, а чак 84 одсто мање него у ово доба прошле године.

Укупна финансијска вредност промета је 32,3 милиона динара (28,3 хиљаде евра). У односу на претходну недељу то је 4,5 пута мањи промет а у односу на прошлу годину око 83 одсто.

Кукуруз пао на 33,3 динара

Почетком недеље кукурузом се трговало по цени од 34 динара за килограм без ПДВ-а. Готово одсуство интересовања купаца довело је до нижих ценовних нивоа на страни понуде, те се у наставку недеље кукурузом трговало по цени од 32,50 динара.

До краја недеље је дошло да ни понуда на 32 динара није наишла на одговор купаца. Пондер цена за ову недељу износи 33,25 динара (36,58 динара са ПДВ-ом), што је недељни пад од 2,18 одсто. Прошле године, међутим, у ово доба кукуруз је коштао 25 одсто мање него данас.

Илустрација: Промет на Продуктној берзи прошле недеље пао за 80 одсто
Пшеница пала и више

Статистички највећи пад цене бележи се код пшенице. Ова житарица тргована је у ценовном распону од 34,5 до 37,5 динара за килограм без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета.
Током ове недеље бележи се већа тражња за пшеницом са минимум 10,5 процента протеина. У понуди је доминантна била пшеница са већим садржајем протеина од 13 одсто.
Недељни пондер износи 34,92 динара без ПДВ-а (38,41 са ПДВ-ом) што је пад од 5,94 одсто. И овде је забележен годишњи али много мањи него код кукуруза – само 7,5 одсто.
Соја не четворомесечном дну

На тржишту соје је било веома мирно од почетка недеље. Ова уљарица тргује се на најнижем ценовном нивоу у последња четири месеца. Одсуство већег интересовања купаца и слаба понуда довели су до тога да цена соје бележи силазни тренд.

Уговори за соју, уз обрачун квалитета, закључени су по јединственој цени од 69 динара за килограм без ПДВ-а, што је уједно и пондер цена. Уколико упоредимо са претходном недељом, цена је на нижем нивоу за 2,70 одсто, а на годишњем 7,4 одсто.

Илустрација: Соја се тргује се на најнижем ценовном нивоу у последња четири месеца

Од осталих роба трговало се сунцокретовом сачмом по цени од 34,80 динара без ПДВ-а. Уговор за сточни јечам, са ХЛ 58кг закључен је по цени од 34,20 динара за килограм без ПДВ-а.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/180174/pala-cena-kukuruza-i-psenice-malo-trgovine-na-produktnoj-berzi/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар